Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kasvispiirakat | ruokaisa välipala

fetapasteija

Vuokaan leivottuja piirakoita pyöräytetään tässä keittiössä useinkin, niin makeina kuin suolaisinakin. Tällä kertaa halusin kuitenkin tehdä käsinsyötäviä piirakoita, sillä ne tuovat vaihtelua tyypillisiin leipomuksiini ja niistä tulisi myös minulle helppoja eväitä. Huom, pasteija tarkoittaa useinmiten voitakinaan leivottua leivonnaista mutta tällä kertaa kyseessä on perinteisempi taikina joka uppopaistetaan.

Lähdin liikkeelle yksinkertaisesta leipätaikinasta, johon lisäsin hiukan leipäjuurta tuomaan makua. Taikina onnistuu toki ilmankin leipäjuurta, eli jos sinulla ei ole sellaista, niin ei hätää! Inspiraatio pasteijojen täytteeseen tuli lapsuudesta tutuista samosoista, joissa täytteenä on perunaa. Perunaa löytyy sopivasti viljelypalstaltani, kuin myös lehtikaalia ja sipulia. Feta tuo pasteijoihin lisäksi makua ja suolaisuutta. Täyte pysyisi piirakoiden sisällä hyvin ilman sidosainettakin, mutta lisäsin joukkoon yhden kananmunan lähinnä ruokaisuutta lisätäkseni. Maustaminen on sikäli helppoa, sillä fetassa on jo itsessään niin paljon makua, ja siksipä joukkoon tuli vain hiukan oreganoa sekä mustapippuria.

käsinsyötävien piirakoiden tekemiseen kuluu kyllä hiukan enemmän aikaa vuokaan leivottuihin piirakoihin verrattuna, mutta se johtuu lähinnä pasteijojen täyttämisestä ja uppopaistamisesta. Vaikka resepti näyttää pitkältä, ei näiden tekeminen ole mitenkään monimutkaista tai vaikeaa – kokeile vaikka!

[left]

Kasvispiirakat ohje

Tarvitset:
2 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 ps kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöjyä
2-3 rkl taikinajuurta (vaihtoehtoinen)

Valmista näin:
Yhdistä hiukan kättä lämpimämpään veteen kuivahiiva ja anna sen turvota. Kaada seos sitten kulhoon ja lisää joukkoon kaikki muut ainekset vähitellen sekoittaen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia ja jaa sitten kahdeksaan yhtä isoon osaan. Pyöritä osista palloja ja jätä ne liinan alle kohoamaan.

Täyte:
6 vastakeitettyä perunaa
3 lehtikaalinlehteä
2 sipulia
200 g fetaa
2-3 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl rouhittua mustapippuria

Valmista näin:
Revi lehtikaalista pehmeä osa irti, leikkaa pieneksi ja laita paistumaan pannulle. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja lisää lehtikaalin joukkoon. Yhdistä kulhossa kananmuna, feta, oregano ja mustapippuri ja sekoita hyvin. Lisää sitten lämpimät perunat, lehtikaalipaistos sekä oliiviöljyä. Sekoita hyvin.

Kasvispiirakoiden täyttäminen ja paistaminen:
Laita pannulle tai kattilaan rasvaa kasvispiirakoiden uppopaistamista varten. Painele taikinapalloista ohuita levyjä, laita keskelle nokare täytettä ja nosta toinen reuna täytteen yli. Painele reunat kiinni. Täytä kaikki taikinapallot ja valmistaudu pasteijoiden uppopaistoon.

Laita kuumaan rasvaan yksi piirakka kerrallaan ja paista, kunnes väriä on muodostunut. Käännä piirakat ja paista väri toisellekkin puolelle. Nosta paistuneet piirakat keittiöpyyhkeelle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Pasteijat maistuvat parhaalta lämpimänä, mutta toimivat kyllä kylmänäkin. Piirakat voi myös halutessaan pakastaa myöhempää käyttöä varten.

[/left]

[right]

kasvispiirakka kasvispiirakka

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?