Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Herkullinen kanaviillokki | Näin onnistut

Kunnon perinteisistä kotiruoista kanaviillokki on yksi kestosuosikkini. Kanakastikkeesta tulee kuitenkin helposti laimeaa ja mautonta, jos käyttää pelkästään fileesuikaletta. Kanannahka on aliarvostettu osa kanasta, vaikka se tuo ruokiin uskomattoman paljon makua. Kanannahasta irtoavaa rasvaa voi käyttää monipuolisesti muussakin ruoanlaitossa, sillä voi maustaa vaikkapa sipulirenkaita. Siksi käytänkin usein nahallisia kanankoipia. Tällä kertaa päädyin valmistamaan kanaviillokin kokonaisesta kananpojasta. Sitä ei tarvitse keitellä yhtä kauan kuin kokonaista kanaa ja omasta mielestäni myös maku on vähän parempi.

”Maltti on valttia”

Jos haluaa valmistaa oikein maukkaan kastikkeen, kannattaa varautua siihen, että keittely kestää aikaa. Kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, kun liemen on antanut kiehua kunnolla kasaan, myös maut tiivistyvät ja lopputulos on monta kertaa herkullisempi. Myös sipuleiden kannattaa antaa karamellisoitua kunnolla, sillä se tuo kastikkeeseen rutkasti lisää makua. Koska työvaiheet vaativat jonkin verran aikaa ja vaivaa, pidin reseptin muuten yksinkertaisena helpoilla ja saatavilla olevilla raaka-aineilla. Eikun kokkaamaan siis!

Missä voi mennä pieleen? Paistat liian vähän, keität kokoon liian vähän ja käytät nahatonta, luutonta broileria.

 

Kanaviillokki

Tarvitset:
n.1kg kananpoika tai broileri (voit kokeilla myös nahallisia koipireisiä)
3 sipulia varsineen
1rkl hunajaa
2rkl voita
vettä
suolaa, mustapippureita, laakerinlehtiä, halutessa voit käyttää laajemman määrän mausteita.
vihannesten perkuujämää, jos on (kuoria, kantoja, hankalan mallisia paloja)

Valmista näin:
Laita kattilaan kana, mausteet, suola, vihannesten perkuut ja vettä niin, että peittyy. Keitä noin 30-40 minuuttia ja nosta kana kattilasta.

Irrota kanasta nahka ja sen verran lihaa kun aiot syödä tällä kertaa (minulla se oli kahdelle hengelle noin kolmannes) ja laita loppu kana sitten takaisin kattilaan kiehumaan. Paista pannulla erikseen kanannahkaa niin kauan, kunnes se on rapeaa ja nosta työlaudalle.

Kuori ja viipaloi sipulit, ota varsi talteen ja lisää pannulle paistumaan nahasta irroneeseen rasvaan. Paista sipulileita kunnes ne ovat todella ruskeita ja lisää kana ja kattilasta kokoon kiehunutta kanalientä (n.4-5dl) pannulle (ilman että mukana tulee vihannesten perkuu jämiä tai lisää kanaa). Keitä pannulla kokoon, kunnes nesteestä on melkein kaikki haihtunut. Leikkaa kanan nahka pieneksi ja lisää pannulle hunajan ja voin kera. Sekoittele ja maista onko maku kohdallaan. Suikaloi sipulin varsi ja viimeistele sillä viillokki.

Kun olet käyttänyt osan liemestä tähän ruokaan, lisää vettä lopulle kanalle sen verran että se uudelleen peittyy, kiehauta ja sinulla on sitten valmiina seuraaville päiville kypsää kanaa liemessä.

Tämä ateria sai seurakseen riisiä, vihannesspagettia ja wasabikermaviiliä. Klassisena lisäkkeenä olisi toiminut mustaviinimarja hyytelö tai hillo mutta sitä ei juuri tähän sattumaan löytynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?