Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ranskalainen illallinen | Tarte tatin

Oli muuan viikonloppu ja tarkoituksena tehdä ranskalainen illallinen. Tarjolla oli, totta kai, teeman mukaiset alkuruoka, pääruoka, väijuustot ja jälkkäri. Aloitan kertoilun nyt vähän käänteisessä järjestyksessä, eli jälkiruoasta. Jälkiruoaksi valmistui Tatinin sisarten omenainen klassikkopiirakka, joka tunnetaan nimellä tarte tatin. Piirakka on melko helppo tehdä ja karamellisoituneiden omenoiden ansiosta siitä tulee syntisen hyvää. Tarte tatin ei kuitenkaan ole mitään ilman kunnon vaniljakastiketta, sitä ei sovi unohtaa.

Leivoin aikaa sitten tarte tatinista terveys version, mutta tällä kertaa mennään tuhdilla ja perinteisellä reseptillä. Halusin poiketen kokeilla spelttijauhoja piirakassa, jos piirakasta tulisi vielä vanhanajan makuista. Mielestäni vaaleat vehnäjauhot ovat yleisesti liian mauttomia tähän piirakkaan. Joten, jos teet piirakkaa tavanomaisista vehnäjauhoista, korvaa osa siitä täysjyvävehnällä, jolloin voit saada ehkä hiukan  runsaamman maun.

Ennen jälkiruokaa maistelimme myös ranskalaista Morbier-juustoa ja sen seurana rosmariini-mustaviinimarjahilloa.

rosmariinihillo1

Rosmariini-mustaviinimarjahillo

Tarvitset:
400g mustaviinimarjoja
200g sokeria
3 oksaa rosmariinia

Valmista näin:
Keitä kattilassa kaikkia aineksia hiljalleen noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä. Ennen tarjoilua poista rosmariinin oksat.
Älä keitä liian kovaa, jottei rosmariinin maku muutu kitkeräksi.

rosmariinihillo3

tartetatin4

Tarte tatin

Tarvitset:
3 hapanta omenaa (esimerkiksi Granny Smith)
50g tummaa sokeria
50g voita
3g kanelia

250g voita
300g jauhoja (speltti alkuvehnää)
30-50ml vettä

Valmista näin:
Valmista taikina: kuutioi 100g voita, lisää jauhot ja nypi muruiseksi massaksi. Lisää joukkoon vettä ja vaivaa massa taikinaksi. Nosta taikina kylmään kovettumaan ja leikkaa sillä välin loppu voi ohuiksi levyiksi. Kaulitse taikina ohueksi ja asettele toiselle puolelle voilevyt. Taita toinen puoli taikinasta päälle ja kaulitse taas ohueksi. Taita taikina muutaman kerran ja kaulitse vielä ohueksi. Nosta kylmään ja toista taittelu ja kaulinta ainakin kerran.

Kuori omenat, poista sisus ja leikkaa lohkoiksi. Levitä pannulle voita ja sokeria, asettele omenalohkot pannulle ja ripottele kanelia päälle. Laita pannu kuumenemaan ja paistele, kunnes omenalohkojen reunoihin alkaa muodostumaan tummaa karamellia. Nosta taikina kylmästä, kaulitse ohueksi ja leivitä pannnun päälle jossa omenat paahtuu. Tee muutama reikä taikinakuoreen ja painele reunat tiiviistii pannun sisäreunoihin. Nosta koko pannu uuniin ja kypsennä 25 minuuttia 160 asteessa.

Kun tarte tatin on paistunut, kumoa piirakka ulos pannulta lautasen avulla.

Tarjoillessa tuhti vaniljakastike todella kruunasi tämän jälkiruuan. Ranskalaisen illallisen muut ruokalajit tulossa vielä tuonnempana, pysyhän siis kuulolla.

tartetatin3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?