Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Helppo sokeriton ketsuppi tomaateista

kotitekoinen ketsuppi

Kun tekee töitä ruoan ympärillä, kuulee ja näkee inspiroivia asioita. Yhtenä päivänä minulla oli hetken juttutuokio erään asiakkaan kanssa ja hän kertoi itse tekemästään ketsupista, johon hän ei ollut lisännyt yhtään sokeria. Ideana tässä on se, että kun tomaatteja kypsentää pitkään matalassa lämmössä, niiden luontaiset sokerit tiivistyvät ja ketsuppiin syntyy pehmeä, maukas maku.

Koska minulla oli kotona muutama laatikko kypsiä NAMS tomaatteja, päätin tehdä itse pitkästä aikaa ketsuppia. Tätä ketsuppia olen käyttänyt esimerkiksi pastoissani sekä naposteltavien kera. Tomaatit siis paahdetaan ensin uunissa ja sen jälkeen soseutetaan makujen kanssa. Sillä välin, kun tomaatit paahtuvat, ehdin tehdä vaikka mitä muuta. Itsetehdyn ketsupin kanssa ei siis kannata hosua, muuten et saa tomaateista kaikkea makua ja makeutta irti. Lisäsin lopuksi ketsupin joukkoon myös tipan laadukasta hunajaa, jotta se toisi ketsuppiin maitohappobakteereja muutaman päivän kuluessa ja auttaisi ketsupin makua kehittymään entisestään.

Pitääkö tomaatit kuoria ketsuppia varten? Ei, kuoret menevät soseeksi, jos käytössä on tarpeeksi tehokas tehosekoitin. Kun tehdään tomaattikastiketta, jota ei välttämättä soseuteta, suosittelen silloin kalttaamaan tomaatit, jottei kuori jää sitkeäksi rakenteeltaan.

ketsuppi

ketsuppi

Kotitekoinen ketsuppi

Tarvitset:
10 kypsää tomaattia (esim NAMS*)
2 valkosipulin kynttä (tai yksi isokynsinen solovalkosipuli)
4-5rkl oliiviöljyä (mieluiten hiukan vahvempaa oliiviöljyä)
2-3rkl hyvin kypsynyttä balsamicoa
suolaa, mustapippuria
halutessa tippa hunajaa tai pieni herukan lehti

Valmista näin:
Halkaise tomaatit ja paahda ne 150 asteessa noin kaksi tuntia. Nosta paahdetut tomaatit pöydälle ja anna jäähtyä. Laita jähtyneet tomaatit tehosekoittimeen ja poraa ihan sileäksi. Lisää sitten vähitellen loput ainekset ja jatka poraamista. Halutessasi voit lisätä viimeisenä tipan hunajaa tuomaan maitohappobakteereja ketsuppiin. Nyt viikkoa myöhemmin tätä ketsuppia maistaessani huomaan, että siinä on hiukan hapan maku, joka tulee todennäköisesti hunajasta.

Tämäkin resepti löytyy videona instastani, videossa ei näy mutta lisään vasta purkissa oleviin ketsuppeihin hiukan hunajaa.

kotitekoinen ketsuppi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?