Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Gluteenittomat myslipatukat

Työeväiden tekeminen kuuluu minulla arkirutiineihin. Myslipatukat ovat helppo eväs, mutta kaupan versiot ovat harvoin keksejä tai muita herkkuja terveellisempiä. Onneksi myslipatukoita voi pienellä vaivalla tehdä itsekin.

Lähdin liikkeelle siitä, että saisin käytettyä pois noin desin aquafabaa, joka oli jäänyt keittämistäni pavuista pari päivää aikaisemmin. Aquafabaa ei tietystikkään ei ole pakko käyttää, vaan sen voi halutessa korvata reseptissä mehulla, kasvimaidolla tai vaikka teellä. Tein aquafaballa vähän aikaa sitten myös keksejä.

myslipatukka5

Gluteenittomat myslipatukat

Tarvitset:
1dl aquafabaa (eli säilöttyjen tai itsekeitettyjen kikherneiden lientä)
1dl kookossokeria (hunajakin käy)
3dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
0,5dl pekaanipähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
0,5dl auringonkukan siemeniä (tai muita siemeniä)
Halutessa öljyä, esim. punaista palmuöljyä
mausteita, kuten kanelia, suolaa, kardemummaa tai vaniljaa

Valmista näin:
Kiehauta kattilassa aquafaba, sokeri ja mausteet. Mittaa toiseen astiaan muut ainekset ja kaada kuuma liemi päälle. Sekoita hyvin ja jätä turpoamaan noin puoleksi tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Muotoile massasta käsin pieniä patukoita ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 15-25 minuuttia. Jos haluat patukoista hyvin pitkään säilyviä, laita uuni pois päältä ja jätä patukat kuivumaan sinne jälkilämmölle.

Sivelin ennen paistoa patukoiden pintaan hiukan punaista palmuöljyä, niin sain niihin kauniimman värin. Patukat rapeutuvat kun ne täysin jäähtyy eli lämpöisinä niiden rakenne voi olla hiukan pehmeä. Jos käytät hunajaa kookossokerin sijaan niin patukat voivat jäädä liian kosteiksi jolloin ne eivät kovetu sopivaan rakenteeseen, eli käytä hiukan runsaammin kaurahiutaleita jos korvaat kookossokerin hunajalla.

myslipatukka4

Parempi välipala

Oikeanlaisia eväitä kehtaa napostella. Näissä myslipatukoissa on lisäksi hyvin kuituja, mikä pitää kylläisenä pidempään. Ohjeessa on myös huomioitu vegaanit, keliaakikot ja pudistettua sokeria kaihtavat.

Aikaa ja vaivaa näiden patukoiden valmistamiseen ei mene tolkuttomasti, mikä on sekin aina plussaa. Myslipatukat säilyvät helposti kuivassa paikassa useamman viikon (jos et siis ehdi syödä niitä ennen sitä), joten pienellä viikonlopun leivontarupeamalla saa koko seuraavalle viikolle välipalat valmiiksi.

myslipatukka2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?