Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Atooppinen kokki | Miten selviät ihosi kanssa

Atooppinen iho yhdistettynä kokin työhön on tuonut ainakin minulle paljon haasteita. Keittiössä työskennellessä kädet joutuvat aika koville: vuorotellen kylmää ja kuumaa, tiskaamista, paistamista, leipomista ynnä muuta. Olen työurani aikana löytänyt muutaman hyvän niksin, joilla käsien ihoa voi estää ärtymästä ja halkeilemasta. Varsinkin herkkäihoisille näistä vinkeistä voi olla apua ihan kotikeittiössäkin.

Tiskaaminen

Saippua ja muutkin liuottimet vaikuttavat ihon omaan kosteuteen. Jatkuva altistuminen esimerkiksi pesuaineille voi rasittaa ihan tervettäkin ihoa. Aluksi ajattelin, että tiskatessa hanskat auttavat, mutta pian huomasin että muovihanskatkin rasittavat käsien ihoa hiostamalla. Sitten keksin laittaa muovihanskojen alle ensin puuvillahansikkaat, jolloin ihon rasitus laski huomattavasti.

atooppinen kokki

Rasvat ja voiteet

Huoltona pyrin rasvaamaan käsiä tarpeen mukaan enkä esimerkiksi säännöllisesti. Perinteiset kosteusvoiteet saavat ihoni kutisemaan entistä enemmän. Syy löytyy yleensä voiteiden rasvapitoisuudesta – mitä tuhdimmin voiteessa on rasvaa ja vähemmän vettä, sitä paremmin se sopii minun iholleni. Kokeilemalla selviää parhaiten, millainen voide on omalle iholle toimivin. Joskus en voi työssä välttyä käsien rasitteilta ja iho saattaa hetkittäin mennä todella pahaksi.

Kuvassa kaksi usein käyttämääni käsivoidetta. Apobasen todella rasvainen voide on ollut satunnaisessa käytössä jo pitkään. Syksyllä Elma-messuilta sain mukaani Pihqan kuusenpihkavoidetta, joka on toiminut oikein hyvin pieniin ihovaurioihin.

kokkin rasvat

Leipominen

Työurallani on ollut aikoja, jolloin selätin joka aamu lounasta varten tuoretta leipää ja sehän meni melkein urheilusta. Jauhot kuitenkin kuivattavat ja ärsyttävät ihoa. Pizzan valmistuksen kohdalla sama juttu, varsinkin karkea durumvehnä saa ihon punoittamaan mutta höttösempi jauho ei niinkään. Tässä tietenkin hanskojen käytöllä on merkittävä vaikutus, mutta myös oikeilla toimintamalleilla. Opin esimerkiksi arvostamaan yleiskoneen maagista vääntöä ja miettimään uudestaan työnjakoa niin, että ihoa ärsyttävimmät prosessit annoin suosiolla kollegoilla, joiden iho ei ollut yhtä herkkä jauhoille. Toisin sanoin, tee niitä tehtäviä jotka sopivat sinulle. Jos leivot kotona paljon, kannattaa myös miettiä, voisiko vaikkapa yleiskoneeseen panostaminen tai laadukkaiden pakastetaikinoiden suosiminen vähentää käsien ihon rasitusta.

Grilli ja lämmin puoli

Jos ruoantuotannon volyymi on kova ja ruoassa on enemmän käsityötä, syntyy tietysti enempi rasitetta. Aina kannattaa miettiä, miten voi tehdä asiat viisaammin. Jos esimerkiksi jokaisen risoton vatkaa yksitellen, on rasitus moninkertainen, mutta jos neljä annosta saisi tehtyä samalla kerralla ilman että laatu kärsii, voi estää ylimääräistä ärsytystä iholle. Jos liika lämpö saa kädet kutiamaan, voisiko paistaa ennen illan alkua lihoihin värit tai suosia helppoja toimintamalleja kuten sous vide -kypsennystä? Nykyään on onneksi myös todella laadukkaita koneita ja laitteita helpottamassa ruoanvalmistusprosesseja. Jos työssä syntyvä rasite on silti käsille liikaa, tulisi miettiä jälleen, mitä siellä keittiössä voi tehdä, jotta kädet eivät rasittuisi. Pienilläkin asioilla voi olla suuri vaikutus, esimerkiksi käyttäessäni veitsiä, joiden kahva ei ollut käteen sopiva, alkoi vähitellen syntyä selkä- ja niskakipuja. Kun löysin veitset, joiden kahva oli parempi itselleni, katosivat myös kivut. Teen erikseen oman jutun ergonomiasta, jossa paneudun ainakin siihen, miksi kaikille ei sovi sama veitsi.

Kannattaa kiinnittää huomiota käsien hyvinvointiin, ennen kuin ne ovat kauttaaltaan pahasti tulehtuneet. Sitä helposti ajattelee, että se on vain pikkuista ihottumaa, ohimenevää tai pelkästään kosmeettinen haitta. Kuitenkin pahaksi päässyt tilanne voi johtaa jopa sairaslomaan. Kun tekee työtä keittiössä tai kokkailee paljon kotona, kannattaa käsistään pitää huolta – niillähän sitä työtä tehdään.

Onko sinulla joku hyvä vinkki, millä pidät kätesi kunnossa keittiössä?

atooppinen kokki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?