Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Astetta herkullisempi skagen ja Metsänhenki

Tämänkertainen resepti on muunnelma skagenista, josta löytyy ympäri Pohjoismaita monia ohjeita. Eikä ihmekään, ovathan ravut tärkeä osa pohjoismaalaisia ruokaperinteitä. Alunperin skageni nimi tulee paikasta, joka sijaitsee Pohjois-Tankassa, mutta itse rapuleipäsen loi ruotsalainen ravintoloitsija. Ruotsissa suosittu toast skagen löytyy myös varsin monesta suomalaisesta ravintolasta.

Klassikkoresepteistä löytyy aina monia versioita ja ikävä kyllä aika monessa paikassa tulee maistettua ei-niin-huolella valmistettua skagenia. Huomasin yhteneväksi tekijäksi parhaanmakuisissa skageneissa raikkauden, jota tuo erityisesti piparjuuri. Toinen yhdistävä tekijä on rakenne, ei liian löysää ja runsaasti ravunpyrstöä. Kolmantena seikkana se, että joukossa tai edes koristeena on ruohosipulia.

Tillin kohdalla olen päässyt siihen lopputulokseen, että sen paikka on koristeena, koska ravuissa on itsessään aika hyvä tillin maku. Ravunpyrstöt tyypillisesti säilötään suolaliemeen, jossa on ollut makuna tilliä. Käytin tässä ohjeessa Arvo Kokkosen liikkeestä haettuja käsinkuorittuja ravunpyrstöjä, joista löytyy tillin makua. Tämä resepti ei onnistu pakastekatkaravuista, koska niissä ei ole itsessään makua.
Jos tilliä leikkaa pieneksi ja sekoittaa joukkoon, ei sen rakenne tai maku tuota varsinaisesti arvoa.

Samoin pelkällä majoneesilla tulee todella tylsän makuinen kokonaisuus, mutta kun joukossa on hiukan hapanmaitotuotetta niin lopputulos on paljon maukkaampi eikä joukkoon tarvita enää lisää happoa. Sitruuna piristää kokonaisuutta aika hyvin ja siksi käytän tässä reseptissä sitruunan kuorta, mehua ei enää tarvita lisähapoksi.

Rapujuhlien henkeen kuuluu myös snapsit ja tähän voin suositella äärimmäisen hyvää yrttilikööriä. Metsänhenki on tosi raikas, ehkä hiukan mentoolinen likööri, joka on maustettu kuusella, katajalla ja männyllä. Pienenä sivutietona, tämä on ensimmäinen suomalainen yrttilikööri.

Skagenröra

Tarvitset:
400g punaravun tai jokiravun pyrstöjä (suola-tilliliemeen säilöttynä)
1dl creme fraiche
1dl majoneesia
3rkl tuoretta piparjuurta juuri raastettuna tai vahvaa piparjuuritahnaa
1 sitruunan kuori
halutessa hiukan makeaa sinappia
suolaa ja pippuria
viimeistelyyn ruohosipulia tai esimerkiksi rakuunaa

Valmista näin:
Valuta ravutpystöt, jottei niissä ole liikaa kosteutta. Yhdistä kaikki ainekset paitsi yrtit keskenään ja sekoita, mutta vältä pyrstöjen rikkoutumista. Tarkista maku puolen tunnin kuluttua sekoittamisesta, jotta maut ovat ehtineet kehittyä. Vasta ennen tarjoilua lisää joukkoon ruohosipuli. Halutessa voit viimeistellä skagenin mädillä ja tillillä.

Instastani löytyy hiukan puolituinen video tämän valmistuksesta.

Tarjosin tämän rapuskagenin rapealta hapanjuurileivältä, joka toimi loistavasti. Hapanjuurileipää on perinteisesti suosittu toast skagenissa. Leivän voi myös halutessaan paahtaa toast skagenia varten.

0 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?