Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Aasialainen kalkkunakastike – kokeellisempi kotiruoka

Oletko koskaan pohtinut, missä on kaikki kotimainen kalkkuna? Leikkeleenä ja rullana toki on, mutta tuoreelta se on kyllä astetta harvinaisempi herkku. Näin yleisesti, kalkkunassa on hiukan enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa kuin broilerissa ja maullisesti hiukan vahvempi. Rakenne on se missä tämä lintu erottuu selkeästi, nimittäin isommalla linnulla on suuremmat syyt ja tästä johtuen suutuntuma on lihaisampi.

Kalkkuna kuivuu helposti joten se kannattaa kypsentää varoen. Mielestäni yksi viisainmista tavoista laittaa kalkkunaa on paistamisen lisäksi padassa haudutussa, tietenkin minimaalisella nesteen määrällä hyvin matalassa lämmössä. Näin kosteutta ei pääse ”vuotamaan” liialti ja lopputulos on makunsa veroinen. Olisi ollut tosi tylsää tehdä perinteiseen kermakastikkeesen kalkkunaa, joten päätin tehdä vaihtelun nimissä tämmöisen aasia henkisen version. Kun hetken pohtii, padassa matalassa lämmössä haudutus voi muistuttaa tekniikaltaan Kiinassa käytettävää höyrytys koria.

Makujen kehitys alkaa tässä sillä että paistetaan ensin voimakkaan makuiset ainekset ja tämän jälkeen, niiden anetaan seistä kalkkunoiden seurassa. Tähän pienenä lisänä, joukkoon lorautetaan lopussa soijaa sekä muita makuja edistäviä tekiöitä, jolloin hautuminen/ höyrystys tapahtuu makujen kesken. Kun tämä makupläjäys saa seistä padassa kalkkunarintojen kera, kehittyy maut entisestään. Pienenä epäkaupallisena vinkkinä lisäisin tähän että Poppamiehen liquid garlic on loistava juuri tämän tyyppisiin ruokiin. Jonkun makuun tämä voi olla thaikku henkinen kombo mutta koska en tunne tarkasti tätä keittiötä niin en nimeä tätä minkään tietyn maan mukaan. Nyt kun kyse on kalkkunasta, voit toki kertoa kommenttikenttään, mitä sinä tekisit kalkkunasta 🙂

Aasialainen kalkkunakastike

1 pkt kalkkunan sisäfileitä
1 pkt
1 sipuli
1 porkkana
1 rsa herkkusieniä
1 sellerinvarsi
5cm inkivääriä
4 valkosipulin kynttä
5 vihreää chiliä
3rkl seesamin siemeniä
4rkl kalakastiketta
5rkl soijaa
2rkl valkosipuli kastiketta
3rkl sweet chili kastiketta (käytä halutessa*)
1 lime
öljyä

Kuumenna pannu paistovalmiiksi ja paista siinä kalkkunan sisäfileet. Nosta siten paistetut rintafileet pataan joka voi olla minimi teholla. Lisää samaan pannuun jossa paistoit kalkkunan, loraus öljyä ja pilkottu inkivääri, valkosipulit ja chilit. Kun olette saaneet edellemä mainitut veget kuulotettua, lisää joukkoon kalakastiketta, soijaa, sweetchili ja valkosipuli. Kaada seos sitten samaan pataan kalkkunan rintasisäfileitten kanssa. Paista sitten samalla pannulla loput veget pikottuna haluttuun kokoon. Kaada nekin pataan ja paahda sitten samalla pannulla vielä seesaminsiemenet.
Kaada paahdetut seesaminsiement pataan ja sekoita. Nosta sitten kalkkunan sisäfilee leikkuulaudalla ja viipaloi. Laita sitten leikattu kalkkuna lautaselle ja lisää päälle maustuneita vihanneksia. Koristele vielä halutessa tuoreella korianterilla ja tarjoile vaikka riisin kera.

Hyvää ruokahalua! 
Ps. sisäfilee näyttää rintafileeltä mutta se on ihan oikeasti sisäfilettä. Jos pidät tämän tyyppisestä ruuasta, sinun makuusi voisi olla myös perinteinen kanaviillokki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?