Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tomaattikeitto kotimaiseen makuun

tomaattikeitto resepti
Tomaattikeitto kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Perinteinen keittotaito mitä suomessa harrastetaan juontaa juurensa joko itänaapurista tai/ja eteläisestä euroopasta. Tästä johtuen useimmat reseptit nojaavat siihen että hyödynnetään raaka-aineita, joita ei ole täällä ihan helposti saatavilla. Tämän kertaisessa reseptissä ajattelin tehdä tomaattikeittoa niin että fokuksessa olisi kotimaisuus. Kun tomaateista on kyse, niin aloitetaan sillä että valikoidaan kotimaisia kasvihuone tomaatteja, jotka olisi mieluiten hiukan pehmenneitä. Yleensä, sitä pehmeämpi, niin sen makeampi tomaattikin on. Seuraavaksi pitäisi miettiä loput ainekset jotka toisivat tälle ruualle särmää ja makua. Valkosipulin ja sipulin lisäksi, aromikas varsiselleri päätyi ajatuksiini, samoin kun kanaliemi ja tuore kotimainen basilika. Koska basilika on suomessa aika mietoa, pitää vasta aivan lopussa ettei siinä oleva maku vain haihdu ilmaan. Entä voiko vartta käyttää? itseasiasa, kotimainen basilika on siitä hyvä että osa varrestakin on syötävää kun iso lehtisessä basilikassa, varsi on vain liian kovaa.

Perinteisimmissäkin tomaattikeitoissa on oliiviöljyä, mites sitten tämän version laita? Olen päätynyt lopputulokseen että pääosin hyvä lopputulokseen pääsee rypsiöljylläkin, koska tässä halutaan maistaa tomaatti sen aromit oliivin sijaan. Jos haluaa, niin koristeeksi voi sen tipan laittaa mutta kyllähän se menee ilmankin.

tomaattikeiton lisäkkeet
Tämän keiton seuraksi sopii valkosipulileipä, josta tulee myöhemmin resepti.

Tomaattikeitto

1kg kotimaisia tomaatteja
2 sipulia
3 sellerin vartta
5 valkosipulin kynttä
4-5dl kanalientä
1/2pnt tuoretta basilikaa
rypsiöljyä
suolaa, pippuria

Aloita vuoraamalla uunipelti leivinpaperilla. Halkaise tomaatit ja siirrä uunipellille. mausta suolalla, pippurilla ja lorauksella öljyä. Laita paahtumaan uuniin reiluun 200 asteeseen n. 30 minuutiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli ja pilko sen jälkeen pieneksi sellerin kera. Lorauta tippa öljyä kuumaan kattilaan ja lisää vihannekset. Paistele hiljalleen, kunnes pinnassa on hiukan väriä ja lisää kanaliemi. Annanihan hiljalleen kiehua hetki ja kun tomaatit ovat paahtuneet, lisää joukkoon. sammuta levy, mausta ja lisää basilka. Poraa sauvasekoittimella krouviksi ja maista. Koristeluun voi käyttää mitä itse tykkää, esim tipalla kermaa saa kivan vivahteen pintaan ja basilikalla saa väriä.

Tomaattikeiton valmistus
Painekattilani oli juuri niin syvä että sauva sekoittimella poratessa, ei syntynyt sotkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?