Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Täysikenno vai mikro neljännes? Testissä a7 mark 3

Tuo otsikko voi kuulostaa sanahelinältä mutta osa saattoikin päätellä että kyse on kameroista. Yksi suurimpia haasteita minulle on hämärissä olosuhteissa kuvaaminen ja erityisesti kun kyse on ravintoloista, voi muukin valaistuis tuottaa hiukan lisä kysymyksiä. Kun näin arvosteluja ja kertomuksia Sony a7 mark 3, halusin testata sitä ihan yksinkertaisesti juuri näissä haastavissa oloissa.

Miksi juuri tämä? täysi kenno yhdistettynä valovoimaiseen optiikkan pitäisi antaa optimaaliset olot onnistuneille kuville, vaikkei valoa juuri olisi. Myös se että Sonyn kameroita en ole aiemmin juuri kokeillut, olisi siksi kiva nähdä millaista niitä on käyttää.

Stillit, mitä fiiliksiä?
Selkeää on että täysi kenno ja nopeus antaa mahdollisuuden ottaa hyviä kuvia käsivarallakin, joka ei ole ihan itsestään selvyys kaikkien järeinpien kameroiden kohdalla. Automaatilla otettu kuvat ovat kohtuullisia mutta manuaalilla, saa tällä kameralla vaikka kuinka hienoa laatua aikaiseksi. En ole niin pro että ihan kaikkea osaisin mutta se mitä nyt jutun kuvista voi päätellä, saa tällä käyttökelpoista materiaalia. Olen itseasiassa ottanut suurimman osan viimeaikaisista kuvistani tällä kameralla ja kuvassa näkyvällä linssille eli 35 millisellä. Toisaalta, tämän jutun kuvat näistä kameroista nappasin puhelimella, koska se oli hollilla kun kamerat oli kuvattavana.

Video, luonnistuuko se?
No siis teen kasvavissa määrin videoita ja toistaiseksi videokin on aika kivan näköistä. Kameran sisäinen vakautin palvelee sen verran hyvin että materiaa on käyttökelpoista ilman jalustaakin. Isoimpiin kompastuskiviin nostaisin sen ettei sonyn valikot ole kovin helppokäyttöisiä verrattuna esimerkiksi Olympukseen tai Canoniin, mutta jos aikoo opetella käyttöä, on siinä palkkionsa. Timelapse, hidastukset ja suurinosa muistakin erikoisuuksista löytyy. 4k kuvanlaadussa ei ole croppia mutta se vaatii ehdottomasti jalustan, jotta laatu menee standartiinsa. Toisaalta, on tämä kamera aika järeä jos tekee vlog sisältöä youtubeen, kun aika harvan näyttö on niin kalibtoitu että he näkisi sisällön sen tasoisena kuin pitäisi. Samoin videon teossa aika monesta muustakin kiinni kuin pelkästä kuvan laadusta.

Yleisesti olen usein yllättynyt kuinka paljon videon laatu kärsi kun se ladataan eri sosiaalisen median kanaviin. Tämä on erityisen iso haaaste kun työskenetelee älylaitteilla niinkuin minä. Älylaiteet näin yleisesti pakkaa ja avaa tiedosta useammalla tavalla jolloin prosessointi voi vaikuttaa entistä enemmän laatuun. Editoin nykyään kaikki videot ja kuvat puhelimella/ tabletilla ja huomasin laadun vaihtelun pari vuotta sitten kun siirryin kirjaimellisesti läppäristä älylaitteisiin.

Kyseisen Sonyn rungon saa n. 2-2,5t€ ja sitä käytttääkin todella monet ammattilaiset. Tähän päälle pitää investoida linsseihin ja muistikorttiin, jossei semmoista ole. Jos tätä hintaa ja laatua pohtii, on kyseessä pro tuote, johonka investointi sopii erityisesti niille jotka tekevät näitä asioita työkseen. Korostaisin erityisesti vahvaa suoriutumista pimeässä kaikista ominaisuuksista, mutta luulen että valtaosa tämän kameran ominaisuuksista jää ainakin itsellä käyttämättä haastavan käyttöliittymän myötä. En usko että nykypäivänä yksinään kamera on ylihintainen jos siitä osaa vain ottaa kaiken irti. Kuitenkin koko ala on kovassa muunnoksessa älupuhelimista johtuen.

Jos keskität tekemisesi videoihin, on sinulla useampi edullisempi vaihtoehto jolla pääsee helposti pitkälle. Esimerkiksi alla oleva Canon m50 maksaa n. 550€ ja palvelee loistavasti tarkoitustaan. Jos tekemisesi perustuu stilleihin, kannattaa hankkia suosiolla kamera, jossa on isompi kenno. Suomi ei kuitenkaan ole niitä valoisimpia maita. Jos kriteereihisi kuuluu 4k video niin silloin voit toki tarvita hiukan isomman mallin, kun tässä kyseissä kamerassa on todella raju croppaus 4k:sa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?