Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Punajuuri valokeilassa | Pakkaspäivän kasvis minestronekeitto

 

kasvis minestronekeitto

Punajuuri taitaa olla vähän aliarvostettu juures. Kotimainen ja vieläpä edullinen punajuuri on mitä mainioin raaka-aine talviajan ruokiin, mutta sen monipuolisuutta ei aina ymmärretä. Ehkä hyviä reseptejä, joissa punajuuri pääsee oikeuksiinsa, on liian vähän? Toisaalta, itsekin joskus ajattelin, että punajuuren kypsyminen vie liikaa aikaa – ja sitten on tietenkin se sotkeva ominaisuus. Punainen väri tekee tempun puiselle tai muoviselle leikkuulaudalle eikä tahdo lähteä käsistä millään ja pian huomaan, että koko keittiö on punainen…

Parilla helpolla niksillä punajuurten käsittelystä tulee kuitenkin nopeampaa ja sotkuttomampaa. Punajuuri kypsyy alle tunnissa, jos sen on pilkkonut sopivan pieniin paloihin. Kuorin ja leikkasin punajuuren pienellä veitsellä suoraan kulhon yläpuolella, joten yksikään leikkuulauta tai pöytäpinta ei ollut kosketuksessa punaisen punajuurimehun kanssa. Kätevää, eikö vain? 🙂

Yksi perinteisimmistä punajuuriresepteistä on tietenkin borskeitto. Olin taas aikeissa valmistaa borskeittoa kylmän päivän lämmikkeeksi. Mutta sitten päätinkin jostain mieleen pulpahtaneesta ajatuksesta lisätä keiton joukkoon pastaa. Siispä tästä kasvisborssista tulikin kasvisminestrone, joka ei muuten ollut yhtään hullumman makuista.

Keiton mausteiksi päättyi kuivattuja yrttejä, laakerinlehtiä, suolaa kuin maustepippureita. Näinkin helpolla kokonaisuudella saadaan eurooppalainen makumaailma säilymään.

[left]

kasvis minestronekeitto

Tarvitset:
4 punajuurta
3 porkkanaa
1 pieni keräkaali
4 sipulia
2 dl laadukasta pastaa
3 rkl mausteita
1 l vettä
2 rkl etikkaa
3 rkl aitoa oliiviöljyä

Valmista näin:
Kuori ja pilko pieneksi punajuuri, sipuli, porkkana sekä kaali. Lorauta pataan oliiviöljyä ja paista siinä ensin punajuuri-, porkkana- ja sipulikuutioita. Lisää sitten kaali ja mausteet ja paista hetki. Lisää pataan vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.

Anna keiton kiehua kannen alla hiljalleen 45 minuuttia ja lisää sittem 2 dl laadukasta pastaa ja kypsennä vielä sen aikaa, että pasta jää al denteksi. Tässä tapauksessa pasta kypsyi noin 10 minuuttia, mutta kannattaa tarkistaa aika pastan pakkauksen ohjeista. Voit myös lisätä vettä, jos näyttää siltä, ettei pastalle riitä kypsymiseen nestettä. Viimeistele keitto lorauksella etikkaa ja koristele haluamallasi tavalla.

Laitoin sekaan vielä tuoretta persiljaa ja lusikallisen smetanaa, mutta voit halutessa jättää sen pois jolloin kokonaisuus on vegaaninen.

[/left]

[right]

punajuuri resepti

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?