Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Prässätty kesäburgeri

tuplajuusto hampparit kotona tehtynä
tuplajuusto hampparit kotona tehtynä
”Hampurilaiskauneutta” vantaalta

Olen lukuisia kertoja tehnyt hamppareita kotosalla. Varsinkin kesällä, yhdistettynä grillaukseen ja ulkona syömiseen, ovat burgerit parhautta.

Kaasugrillimme mukana tuli hampurilaispihveille tarkoitettu pihviprässi. Saahan toki jauhelihapihvit muotoiltua helposti käsinkin, mutta tällä prässillä pihveistä tuli hyvin symmetriset ja hienon muotoiset. Kokeillessani prässiä heräsi päässäni idea testata sitä myös kasvispihvien muotoiluun, jolloin puristimesta voisi olla apua tiiviin rakenteen luomisessa. Ehkä sitäkin pitäisi kokeilla joku päivä.

Maukkaista hampurilaisista tulee ensimmäiseksi mieleen laadukas jauheliha sekä hampurilaissämpylät. Tein viime kerralla Vaasan kaurapohjaisiin sämpylöihin hamppareita ja nämä olivat oikein hyviä. Tällä kertaa nappasin kaupasta vähän isompia ja perinteisempiä Vaasan The BRGR Gourmet burgerisämpylöitä.

kaksois hamppari ohje
Varsinkin kesäsipuli tuo sopivasti väri ja makua grillissä valmistettaville hampurilaisille.

Jauhelihana perinteisesti nauta on hampparipihviessä valttia. Viime vuosina on tullut kaupanhyllyille myös burgerijauhelihaa, jossa on hiukan eri osia jauhettuna sekä noin 20 % rasvapitoisuus. Tässä käytin itse kuitenkin ihan 10 % naudan jauhelihaa. Hampurilaisiin tulee myös juustoa, jolloin rasvaa on muuten kokonaisuudessa ihan riittävästi. Pihvejä muotoillessa kannattaa mausteet sirotella pihvien pintaan eikä sekoittaa massan joukkoon. Grillillä paahtuvat mausteet heräävät parhaiten eloon, kun ne saavat kunnolla lämpöä.

paras olut hampurilaiselle
Laadukas ruokajuoma takaa elämyksen, kuten tässä tapauksessa se on Malmgårdin Dinkel.

Prässätyt hampparit

Tarvitset:
400 g Naudan jauhelihaa (10 %)
2-3 rkl Rub-mausteseosta
4 viipaletta Emmental-juustoa
2 Vaasan The BRGR Gourmet burgerisämpylää
1 kesäsipuli
ketsuppia, sinappia ja majoneesia

Valmista näin:
Jaa jauheliha neljään osaan ja pyöritä palloiksi. Laita sitten yksi kerrallaan pihvit prässiin ja paina muotoon. Levitä mausteet pihvien pintaan molemmin puolin. Leikkaa sipulista vihreä varsi ohuiksi renkaiksi ja vaalea osa hieman paksummiksi renkaiksi. Paista sipulin vaaleita paksumpia renkaita pannulla matalassa lämmössä sillä välin, kun paistat grillissä pihvejä.

Kuumenna grilli kuumaksi ja laita sitten pihvit paistumaan. Anna pihvien paistua pari minuuttia, kunnes nestettä nousee pihvien pintaan, ja käännä ympäri. Lisää sitten käännettyjen pihvien pintaan juustoviipaleet ja laita grillin ylätasolle paahtumaan sämpylät. Kun juusto on sulanut, nosta pihvit pois grillistä ja tarkista, että sämpylät ovat paahtuneet sopivasti (videolla näkyy hyvin optimaalinen paahtoaste).

Kokoa hampurilaiset. Laita pohjasämpylälle ketsuppia ja kanteen sinappia. pinoa sitten kaksi pihviä päällekkäin ja nosta ne pohjan päälle. Lisää hiukan majoneesia ja sitten vihreää sipulin vartta sekä paistettua sipulia. Nosta lopuksi kansi päälle ja tarjoile. Tarjosin nämä hampparit perinteisten hampparilisäkkeiden, ranskalaisten ja salaatin, kanssa.

Vilkaise Youtube-kanavaltani löytyvä video reseptistä myös!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?