Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pannukakku – arki makeaksi

Kotoilun lomassa klassikot tekee paluutaan, tein vastikään hernekeittoa joten päätin samalla illalle leipaista pannari eli pannukakkua. Vaikka tänään ei olekkaan torstai, ei se ole este pannarin tekemiselle. Itseasiassa, kaavamaisuus on se mikä syö suomalaisen ruuan kehitystä. Kun laskiais pullia syödään vain tiettyihin aikoihin vuodesta eikä juuri mikään leipomo tee erikoisempia versioita niistä, eivät ne ole semmoinen ilmiö kuin kurpitsapiirakat Amerikoissa tai tanskalaiset voileivät Tanskassa.

Pannukakun kohdalla niinkin yksinkertainen asia kuin vanilja voi muuttaa arkisen henksuruokala jälkiruuan joksikin arkea paremaksi elämykseksi. Toinen mitä nostaisin esille on ruskistettu voi, sen karamellimaisella maulla. Toki, ruotsissa maistuin muutama vuosi sitten jotain missä oli näitä kahta yhdistetty ja hyvää oli. Sieltäpä siis inspiraatio, jos näin sen voi sanoa. Pannakakun kypsennys jakaa paljon mielipiteitä, useinmille 30 min 200 asteessa on toimiva mutta valio sivuilta bongasin että ensin korkeampi lämpötila jonka jälkeen lämpöä lasketaan niin silloin pinnassa oleva väri tulee hiukan tasaisemmin, tai näin ainakin minä tulkitsin. Enemmän voita? Toki, näin ajattelin ennen mutta itseasiassa, taikinallakin on rahansa paljonki se voi pitää rasvaa sisällään. Tuo n. 100g voita riittää mainiosti tässä reseptissä, muuten voi nousee vain pinnalle eikä tarjoa muuta kuin rasvaisen ”elämyksen”.

Pannari eli pannukakku

1l täysmaitoa
5-6dl jauhoja
1tl suolaa
2rkl sokeria
80-100g voita ruskistettuna
4 kananmunaa
1tl aitoa vaniljaa

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita joukkoon maito. Lisäää sitten siivilän läpi vehnäjauho, suola ja sokeri. Vatkaa tasaiseksi, lisää vatkatessa voi ja vanilja. Uuni lämpenemään maksimi lämpöönsä, joka oli ainakin meillä 230 astetta kiertoilmalla. Kun uuni lämpenee, taikina turpoaa, joka tuottaa paremman rakenteen pannukakulle. Vasta kun uuni on lämmin, levitä leivinpaperi uunipelille, painele käsin leivinpaperi niin hyvin paikalleen ettei taikina pääse valumaan suoraan pelille tai muuten tulee sotkua. Kaada sitten taikina vuoratulle uunipellille. Nosta uuniin ja paista 10-15 min ja laske tämän jälkeen lämpöä noin 200 asteeseen ja kypsennä kunnes, pinnassa on kaunis väri, tähän meni minun uunissa n. 20 minuuttia.

Nosta uunista ja annan pannukakun rauhassa laskeutua. Kun pannukakku on jäähtynyt, voit leikata ja tämän jälkeen kevyesti lämmittää uudelleen. Näin maku on parhainmillaan. Lisäkkeiksi tälle pannerille tuli vadelmahilloa ja kreikkalaista jogurttia.

Uskon syvästi että muiltakin löytyy pientä paloa pannukakkua kohtaan, joten heitähän kommenttikenttään, mitkä on sinun niksisi onnistuneeseen lopputulokseen

Tämä vaniljatahna on muuten tosi hyvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?