syysomena resepti

Syksyyn liittyy monia ruokamielikuvia ja -muistoja. Yksi näistä on itselleni kotimainen omena. Viime viikonlopun retkellä Elimäellä sain mukaani blogini uskolliselta lukijalta, Anitalta, matkaan kotipihansa omenoita. Nämä omenat olivat poikkeuksellisen maukkaita talousomenoita ja ne olivat nappivalinta piirakkaan tai paistokseen.

Siispä ilman isompia mietteitä, lähdin leipomaan omenacrumblea, joka tunnetaan myös omena-kaurapaistoksena. Omenaa, kaurahiutaleita, voita, vehnäjauhoja, kanelia, sokeria ja pienenä lisänä laadukasta vaniljauutetta. Ei tämän kummempia aineksia paistokseen tarvita. Vaniljauutetta on ollut aikaisemmin hankala saada täällä Suomessa, mutta nyt sain mukaan eräästä Dr. Oetkerin tapahtumasta australialaista alkuperää olevaa vaniljauutetta. Viimevuosina on ollut ymmärtääkseni haasteita vaniljatuotannossa. Tuoreen vaniljan hinta on ollut pilvissä, joten tällaisia raaka-aineita käytän aina mielelläni mutta säästäväisesti.

Palatakseni omenacrumbleen, kannattaa huomioida muutama pieni seikka. Levitä omenat ja muruseos aina ohuelti paistoastiaan, jotta ne paistuvat tasaisesti. Kirjoitin blogiin vuosia sitten (mihin tämä aika oikein kuluu?!) omenapaistoksesta, jossa omenat saavat kypsyä todella pitkään. Silloin omenaa saa tosiaan olla pinoksi asti vuoassa. Jos haluat gluteenittoman paistoken, korvaa vehnäjauho gluteenittomalla jauhoseoksella ja käytä puhtaita kaurahiutaleita ilman gluteenia.

Mikäli syksy on innostanut leipomaan enemmän, haluat ehkä checkata nämäkin reseptit 🙂
mokkapalat, murinpohjaletut, mustikkapiirakka, pannukakku

Omenacrumble

Tarvitset:
3-5 talousomenaa
1 dl kaurahiutaleita
50 g voita
50 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
1 tl vaniljauutetta*

Valmista näin:
Pilko omenat haluamasi kokoisiksi paloiksi. Levitä omenalohkot uunivuokaan tasaisesti. Voit kuoria omenat, jos niiden kuori on todella paksu. Omenan kuori tuo kuitenkin oman makunsa paistokseen, joten sen kannattaa mahdollisuuksien mukaan antaa olla mukana.

Nypi sekaisin kaurahiutale, voi, sokeri, vehnäjauhot ja kaneli. Voit myös halutessa lisätä vaniljauutetta muruseoksen sekaan. Levitä muruseos omenoiden päälle ja sekoita tasaisesti.

Paista omenapaistosta uunissa 20-25 minuuttia 200 – 225 asteessa.

Kypsän omenapaistoksen kannattaa antaa jäähtyä, jotta sen maut ehtivät kehittyä. Samalla crumble kiinteytyy hiukan hyytelömäiseksi. Tarjoilin tämän omenaisen kokonaisuuden vaniljajogurtin kera (käytännössä turkkilaista jogurttia, jonka joukkoon on lisättyä vaniljasiirappia).

 

*Tuote saatu blogin kautta

omenacrumble

omenapiirakka

Vastaa


Looking for Something?