Näin saat oikean rakenteen makaronilaatikkoon

Voisi kuvitella, että niinkin perusruokaa kuin makaronilaatikkoa ei voi pilata. Yllättävää kyllä, samoista raaka-aineista voi syntyä useammanlaisia makaronilaatikkoja. Valmistukseen liittyy pikkuniksejä, joilla itse makaronissa on vielä sopivasti rakennetta ja joilla makaronilaatikkoon tulee hiukan parempi maku.

Muista jäähdyttää makaroni, ennen kuin yhdistät sen muihin aineksiin. Jos makaroni on kuumaa kun lisäät sen vuokaan muiden ainesten kanssa, makaroni imaisee munamaidon ja turpoaa noin 1,3 kertaiseksi. Tällöin makaronin rakennen ei ole yhtä miellyttävä kuin se voisi olla.

Jos makaroni on jäähtynyt ennen kuin se yhdistetään muihin aineksiin, se ei imaise nestettä, ainakaan yhtä nopeasti. Kun laitat vuuan uuniin, makaroni totta kai imaisee jonkin verran nestettä. Kanamuna alkaa kuitenkin hyydyttää loppua nestettä ja lopputuloksena on makaronia ja jauhelihaa uunimunakkaassa, tätä et ole varmaan aikaisemmin ajatellut.

Omasta mielestäni makaronilaatikkoon tulee tasaisempi maku, kun keitän makaronin suolatussa vedessä ja maustan munamaidon hiukan miedommin. Jos laittaisin vaikka ainoastaan munamaitoon suolaa, voi käydä niin, että makaronilaatikko on pinnasta todella suolainen ja pohjasta ei niinkään suolainen.

makaronilaatikko3

Makaronilaatikko

Tarvitset:
200g makaronia
200g jauhelihaa *(tai 150g soijarouhetta)
4dl maitoa (*tai kasvimaitoa)
2 kananmunaa (*tai tärkkelystä tai vaikka tahinaa)
1 sipuli
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

Valmista näin:
Leikkaa sipuli pieneksi ja paista öljyssä pannulla pienissä erissä jauhelihan kanssa. Kiehauta 1l vettä ja lisää makaroni. Keitä makaronia suolatussa vedessä noin 6-8 minuuttia eli kunnes makaroni on vielä pikkuisen raaka. Siivilöi ja jäähdytä makaroni juoksevan kylmän veden alla kunnes se on jäähtynyt. Yhdistä maito, kanamunat, suolaa ja pippuria. Levitä uunivuokaan vähän öljyä, lisää pohjalle paistettu jauheliha ja sipuli sekä makaroni ja kaada päälle munamaito. Sekoita vuokaa hiukan ja paista uunissa 180 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Kuuluuko makaronilaatikolle ketsuppi, suolakurkut tai punajuuri? Mielestäni vaikka kaikki, mutta suosikkini on kyllä kotitekoinen ketsuppi.

* jos siis aiot tehdä vege version.

makaronilaatikko1

Share:

10 Comments

  1. Juha
    23.5.2017 / 09:09

    Tarviiko olla kuin tiiliskivi ? Parasta makaroonilaatikon saa kun jättää munan kokonaan pois

    • Alexander
      25.5.2017 / 00:54

      Jotku tykkää tiiviimmästä rakenteesta, toiset selvästi ei 🙂

  2. 24.5.2017 / 08:19

    Kiva, että kiinnitit huomiota suolaan. Mun mielestä makaronilaatikko epäonnistuu useinmiten juuri siksi, että siinä ei ole suolaa riittävästi.

  3. Vege
    26.5.2017 / 22:36

    Turvotetaanko soijarouhe vai lisätäänkö vuokaan vain sellaisenaan?

    • Alexander
      27.5.2017 / 21:24

      Moikka Linda,
      Lisäisin vuuan nestemäärää ja lisäisin sekaan soijarouheen turvottamatta. Kun vuoka menee uuniin niin kuluu kuitenkin hetki että se lämpenee, sillä välin soijarouhe on turvonnut 🙂

    • Eikka Meriläinen
      23.11.2017 / 17:30

      Soijarouheen voi korvata jauhelihalla, joka käy sellaisenaan. Vege-soijarouheen voit sitten heittää roskiin.

      • Alexander
        23.11.2017 / 17:44

        Joo siis voi tehdä niinkuin itse tykkää 🙂

  4. Joku
    23.6.2017 / 03:36

    Raejuusto makaroonilaatikon kanssa kruunaa!

  5. SS
    19.10.2017 / 09:20

    Moikka,millä tasolla laatikko paistetaan? keski?

    • Alexander
      19.10.2017 / 09:21

      Moikka SS,
      Käytännössä keskitasolla. Tarkoitushan on että vain munamaito hyytyy kun kaikki on jo kypsää 🙂

Vastaa