Voisi kuvitella, että niinkin perusruokaa kuin makaronilaatikkoa ei voi pilata. Yllättävää kyllä, samoista raaka-aineista voi syntyä useammanlaisia makaronilaatikkoja. Valmistukseen liittyy pikkuniksejä, joilla itse makaronissa on vielä sopivasti rakennetta ja joilla makaronilaatikkoon tulee hiukan parempi maku.

Muista jäähdyttää makaroni, ennen kuin yhdistät sen muihin aineksiin. Jos makaroni on kuumaa kun lisäät sen vuokaan muiden ainesten kanssa, makaroni imaisee munamaidon ja turpoaa noin 1,3 kertaiseksi. Tällöin makaronin rakennen ei ole yhtä miellyttävä kuin se voisi olla.

Jos makaroni on jäähtynyt ennen kuin se yhdistetään muihin aineksiin, se ei imaise nestettä, ainakaan yhtä nopeasti. Kun laitat vuuan uuniin, makaroni totta kai imaisee jonkin verran nestettä. Kanamuna alkaa kuitenkin hyydyttää loppua nestettä ja lopputuloksena on makaronia ja jauhelihaa uunimunakkaassa, tätä et ole varmaan aikaisemmin ajatellut.

Omasta mielestäni makaronilaatikkoon tulee tasaisempi maku, kun keitän makaronin suolatussa vedessä ja maustan munamaidon hiukan miedommin. Jos laittaisin vaikka ainoastaan munamaitoon suolaa, voi käydä niin, että makaronilaatikko on pinnasta todella suolainen ja pohjasta ei niinkään suolainen.

makaronilaatikko3

Makaronilaatikko

Tarvitset:
200g makaronia
200g jauhelihaa *(tai 150g soijarouhetta)
4dl maitoa (*tai kasvimaitoa)
2 kananmunaa (*tai tärkkelystä tai vaikka tahinaa)
1 sipuli
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

Valmista näin:
Leikkaa sipuli pieneksi ja paista öljyssä pannulla pienissä erissä jauhelihan kanssa. Kiehauta 1l vettä ja lisää makaroni. Keitä makaronia suolatussa vedessä noin 6-8 minuuttia eli kunnes makaroni on vielä pikkuisen raaka. Siivilöi ja jäähdytä makaroni juoksevan kylmän veden alla kunnes se on jäähtynyt. Yhdistä maito, kanamunat, suolaa ja pippuria. Levitä uunivuokaan vähän öljyä, lisää pohjalle paistettu jauheliha ja sipuli sekä makaroni ja kaada päälle munamaito. Sekoita vuokaa hiukan ja paista uunissa 180 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Kuuluuko makaronilaatikolle ketsuppi, suolakurkut tai punajuuri? Mielestäni vaikka kaikki, mutta suosikkini on kyllä kotitekoinen ketsuppi.

* jos siis aiot tehdä vege version.

makaronilaatikko1

19 Comments

 1. Juha
  23.5.2017 / 09:09

  Tarviiko olla kuin tiiliskivi ? Parasta makaroonilaatikon saa kun jättää munan kokonaan pois

  • Alexander
   Kirjoittaja
   25.5.2017 / 00:54

   Jotku tykkää tiiviimmästä rakenteesta, toiset selvästi ei 🙂

  • Teroterska
   16.9.2018 / 18:51

   Siksi se on laatikkoruoka, että on tiivis. Sinun munaton (pun intended) versio on pataruoka tai oikeastaan ”makaronimössö” niminen ruoka joka onnistuu ilman uunissa paistamistakin. Jos vaikuttaa että on liian ”tiivis” niin saa sen rakneteen lautasella haarukalla hajotettua ja ketsupit päälle niin menee kyllä alas.

   • Alexander
    Kirjoittaja
    16.9.2018 / 20:15

    Näitä kommentteja on ilo lukea 😀 ”mr. teroterska”

 2. 24.5.2017 / 08:19

  Kiva, että kiinnitit huomiota suolaan. Mun mielestä makaronilaatikko epäonnistuu useinmiten juuri siksi, että siinä ei ole suolaa riittävästi.

 3. Vege
  26.5.2017 / 22:36

  Turvotetaanko soijarouhe vai lisätäänkö vuokaan vain sellaisenaan?

  • Alexander
   Kirjoittaja
   27.5.2017 / 21:24

   Moikka Linda,
   Lisäisin vuuan nestemäärää ja lisäisin sekaan soijarouheen turvottamatta. Kun vuoka menee uuniin niin kuluu kuitenkin hetki että se lämpenee, sillä välin soijarouhe on turvonnut 🙂

  • Eikka Meriläinen
   23.11.2017 / 17:30

   Soijarouheen voi korvata jauhelihalla, joka käy sellaisenaan. Vege-soijarouheen voit sitten heittää roskiin.

   • Alexander
    Kirjoittaja
    23.11.2017 / 17:44

    Joo siis voi tehdä niinkuin itse tykkää 🙂

 4. Joku
  23.6.2017 / 03:36

  Raejuusto makaroonilaatikon kanssa kruunaa!

 5. SS
  19.10.2017 / 09:20

  Moikka,millä tasolla laatikko paistetaan? keski?

  • Alexander
   Kirjoittaja
   19.10.2017 / 09:21

   Moikka SS,
   Käytännössä keskitasolla. Tarkoitushan on että vain munamaito hyytyy kun kaikki on jo kypsää 🙂

 6. Keke
  19.12.2018 / 14:23

  Kuinka paljon suolaa ja pippuria tulee käyttää hyvän maun aikaan saamiseksi? Mietitään sitä verenpainetta joskus myöhemmin… Vai päteekö maustamiseen yleensäkin vain maistaminen? Olisi mielenkiintoista kuulla maustamisesta.

  • Alexander
   Kirjoittaja
   19.12.2018 / 19:39

   Moikka Keke,

   Suola ja pippuri jakaa varsin runsaasti mielipiteitä mutta hyvän lopputuloksen saamiseksi, mielestäni suolaa pitäisi olla jokaisessa prosessi hiukan.
   (pasta keitinvesi, jauhelihan paisto, munamaito)
   Ensi vuodelle suunnittelen isoa kokonaisuutta ruuan maustamisesta kun sitä on kysytty niin monessa paikassa. Erityisesti kasvisruuassa maustaminen on lähes elintärkeää 🙂 Kiitos hyvästä kysymyksestä!

   yst terv.
   Alexander

 7. Sukallinen
  3.2.2020 / 12:28

  Laitatko makaronin al dente vai raaempana ? Kaikissa ruoissa itse pidän siitä että maustan jauhelihan voimakkaampana – paitsi jos nopea ruskea kastike, perunoita ja jotakin vihreää (joka paikkaan tungetaan nykyään tomaattia, syytä en tiedä, saa hakea ruokapaikkaa jossa olisi kunnon kotiruokaa jonkin tomaatilla pilatun sijaan!).

  • Sukallinen
   3.2.2020 / 12:32

   OOPS eli kyllä makaroni raaempana (pitäisi opetella lukemaan). Pitäisi kokeilla porukassa tehdä itse pasta-spaghettia ja lasagnea tullut tehtyä, mukava nautiskella viiniä, vaihdella kuulumisia ja tehdä itse pastaa.

   • Alexander
    Kirjoittaja
    3.2.2020 / 14:42

    Moikka Sukallinen,

    Joo siis tekstini ei ole kovin helppo lukuists mutta yritän parhaani sen kanssa. Jos tomaatti jakaa mielipiteitä, sen voi aina jättää pois 🙂 ajattelin että voisin joskus pitää live kokkailun faces/ instassa ja porukka vois liittyä samalla joukkoon. Joten, miksei tehtäisi pastaa joku kerta ✌

    Aurinkoista maanantaita toivottaa
    Alexander

 8. Risto Latva
  8.2.2020 / 11:31

  Kiitos! Hyviä perusvinkkejä, muutenhan makaronilodjun tekee ”silmät ummessa”.

  • Alexander
   Kirjoittaja
   8.2.2020 / 14:05

   Moikka Risto,
   Olkaa hyvä! Rutiini ruuat on ne joissa peruskuluttaja voi kokea ne suurimmat elämykset 🙂

   Alexander

Vastaa


Looking for Something?