Munakoisokastike ja menneen tuulahduksia

Arkikokkailussa käy välillä tilanteita joissa pystyy hyödyntämään hellalla olevaa synergiaa. Esimerkiksi keitän vettä ryöppäämistä varten ja hetken kuluttua voin käyttää sitä kuumana kasvisliemenä muun ruuan joukossa. Kuulostaa näin varsin sekavalta mutta videolla näkee.
Munakoiso on omaan makuuni yksi isoimmista suosikeista. Marinoituna, grillattuna, tahnana tai vaikka sosekeittona se tuo oman tyyppisen makunsa. Onhan munakoisoa aika monenmoisiakin, aasiassa on pitkää suippoa ja thaimaassa pientä ja pyöreää. Meillä euroopassa tyypillisemmin kookas munakoiso toimii kasvispatojen aineksena.

Tavallaan munakoiso on myös todella tuntematon ainesosa useimmalle suomalaisella kuluttajalle. Harva se päivä näkee tilanteita joissa joku kysyy mikä tämä vihannes on. Tavallaan munakoiso on hedelmä mutta se on nyt sivuseikka.

Munakoisolle lisäkettä? vaikka munakoiso on itsessän hyvää. Tarvitseese hiukan ruokaisamman lisäkkeen. tänään otin sen seuraksi bulguria jonka joukossa hiukan tuoretta tavaraa. Jollakin tavalla nämä kuvat voivat muistuttaa sivuni alku aikoja mutta älkää antako sen häiritä. Onhan tässä menty hiukan eteenpäin ja kuvatkin otetaan jo kameralla. Ehkä ennen en olisi laittanut karpalomehua munakoiso kastikkeeseen mutta nykyään olen uskaliaampi kokki, ainakin kun jotain avattuja tuotteita löytyy kaapista.

bulgursalaati

Munakoiso kastike

1 munakoiso
3 perunaa
2 shalotti sipulia
2 valkosipulin kynttä
2-3 rkl hyvää oliiviöljyä
2rkl tomaattipyrettä
1dl karpalo mehua
1rkl seesaminsiemeniä
suolaa, kuivattua timjamia

leikkaa sipuli, valkosipuli ja peruna pieneksi, laita ne paistumaan pannulle öljyyn. Viipaloi pitkiksi paloiksi munakoiso ja laita ne paahtumaan erillisille pannule rauhassa. yhdistä munakoisot samaan pannuun kuin sipulit ja kaada sinne hiukan nestettä, voit käyttää alla olevassa reseptissä syntyvää ryöppäys vettä. Lisää myös karpalomehua, suola, kuivattu timjami ja anna kiehua kokoon. Kun kastike on paksua, viimeistele seesamin siemenillä

Bulgurisalaatti

2dl bulguria
2 makeaa tomaattia
4 ruusukaalia
1 punasipuli
1/2 sitruunan mehu
1tl habanero murskaa
suolaa, hyvää oliiviöljyä, pippuria

Laita kattilaan bulguri ja vettä niin että se peittyy. keitä muutama minuuttia ja sammuta levy. Bulguri suurimo imee tässä vaiheessa melkein kaiken nesteen itseensä. Kuutioi tomaatit, sipuli ja laita ne kulhoon. Viipalo ohuelti ruusukaali ja ryöppää hetki ja huuhtele sitten kylmällä vedellä. Purista neste pois ja lisä bulguri sekä ruusukaali tomaattien joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla, sitruunan mehulla ja hyvällä oliiviöljyllä.

Bulguria ja munakoisoa, sunnuntai ruokaa 😊🍴🍽 #arkiruokaa #sunnuntai

Henkilön kokki 🍴 keittäjä 🍾 kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

munakoisokastike bulgurisalaatti

Share:

Vastaa