Käytän ruuanlaitossa paljon oliiviöljyä ja olenkin usein pohtinut, mikä perus-ruuanvalmistuukseen sopivista oliiviöljyistä olisi hinta-laatusuhteeltaan paras. Päätinkin tällä kertaa tehdä vertailun eri kauppojen käytetyimmistä oliiviöljyistä. Tähän vertailuun oli fiksuinta valita perusruuanlaittoa ajatellen edullisemman pään oliiviöljyjä. Olen tehnyt oman julkaisunsa astetta laadukkaammista oliiviöljyistä joita löytyy helposti lähes joka marketista.

Kalliimmat ja hienoimmat oliiviöljyt, joita laitetaan pari tippaa annoksen päälle mausteeksi, ovat tietysti ihan oma juttunsa ja niistäkin tulee mahdollisesti oma julkaisunsa tulevaisuudessa.

Valikoin tähän seuraavat öljyt:

oliiviöljyt

Hinta

Lidl Primadonna 3,49€/ 0,75L (tarjous, normaalisti 4,49€)
S-Market oliiviöljy 4,90€/0,5L
Pirkka neitsytoliiviöljy 3,45 € / 0,5L

Lidlin Primadonna on näistä kolmesta siis puhtaasti edullisin, S-Marketin oliiviöljy sen sijaan kallein.

Alkuperä

Pirkan neitsytoliiviöljy on pullotettu Espanjassa ja muut Italiassa. Kun ostat oliiviöljyä, kannattaa vilkaista öljyn alkuperämaa. Parasta olisi tietysti, jos valmistus- ja alkuperämaa olisi sama, mutta edullisemmissa oliiviöljyissä ei välttämättä ole ilmoitettu alkuperämaata ollenkaan.

igp_en aop_en

Samoin alkuperäleimat eli PGI tai PGO ovat todennäköisesti laatua (mutta valitettavasti myös hintaa) nostavia tekijöitä. Näistä öljyistä mikään ei erottunut erityisesti tässä kategoriassa.

oljyt4

Pakkaus ja etiketti

Oliiviöljyissä tumma pullo on ehdottomasti parempi, jottei valo pääsisi vaikuttamaan öljyn laatuun. Näistä testin verrokeista Pirkan oliiviöljy oli heikoin lenkki: pehmeä, läpinäkyvä muovipullo, ja jos pullon pinnassa on vähääkään rasvaa, se tippuu helposti kädestä. Päiväys on myös tärkeää huomioida oliiviöljyissä. Nuoret oliiviöljyt ovat huomattavasti pehmeämpiä ja hedelmäisiä verrattuna kitkeriin vanhoihin öljyihin. Yleensä oliiviöljyillä on puristuksesta/valmistuksesta 1,5- 2 vuotta eteenpäin päiväystä. Kaikissa vertailun öljyissä oli jotakuinkin saman verran päiväystä jäljellä, eli vielä ainakin reilu vuosi.

Maku

Ei ole yhtä ns. oikeaa makua, joka kuvastaisi hyvää oliiviöljyä, sillä maku vaihtelee alkuperän mukaan. S-marketin oliiviöljy oli verrokeista kaikista voimakkaimman makuinen, siitä löytyi hiukan pippurisuuttakin. Tämä ei tarkoita sitä, että öljy olisi vanhaa, vaan kertoo enemminkin sen ominaisuuksista ja sopivuudesta eri ruokiin. Miedoin maku oli sen sijaan Pirkan oliiviöljyssä. Miedot oliiviöljyt sopivat hyvin esimerkiksi aiolin valmistukseen. Lidl:n oliiviöljyn maku oli jotain näiden välimaastosta.

Mitä näistä oliiviöljyistä sitten itse ostaisin toisen kerran? Tykkään yleensä melko voimakkaan makuisista oliiviöljyistä, jotka todella antavat makua ruokaan. Omaan käyttööni Lidlin Primadonna olisi ehkä näistä vahvin valinta, johtuen pakkauskoosta ja hinnasta. Muut verratavat oliiviöljyt olivat myös hyviä, mutta mielestäni S-Marketin oliiviöljy sopii paremmin salaatteihin tai antipasteihin ja Pirkan oliiviöljy oli taas hiukan liian mieto omaan makuuni.

Tähän lisään vielä, että parasta oliiviöljyä ei ole olemassakaan, vaan oliiviöljyn valinnassa käyttötarkoitus ja oma maku ratkaisevat.

Huomioi oliiviöljyä ostaessa, että

pullo on valoa läpäisemätön, koska valo pilaannuttaa öljyn,
pakkauskoko on sopiva omaan käyttöösi nähden, eikä liian suuri,
päiväyksessä mahdollisimman paljon ikää jäljellä, jotta öljyn maku olisi tuoreempi, sekä
käyttötarkoitus: salaattiin vai ruuanvalmistukseen?

 

oljyt3

oljyt5

11 Comments

 1. 19.12.2016 / 20:17

  Lidlin oliviöljy tällä myös kaikkeen perusruoanlaittoon. Hinta-laatusuhde on hyvä.

  • Alexander
   Kirjoittaja
   19.12.2016 / 21:31

   Mahdollisesti paras hinta-laatusuhde suomessa. Jos mukaan ei lasketa että ostaa suoraan maahantuojalta metallitonkassa 😀

 2. 19.12.2016 / 22:35

  Ihan nyt sellainen huomio alkuun, että perusruoanlaittoon ei nimenomaan käytetä extra Virgin öljyä, vaan ihan perusoliiviöljyä jos sitäkään. Neitsytöljyt ovat kalliimpia ja kannattaa jättää salaatinkastikkeisiin ja viimeistelyyn. Ylipäätään oliiviöljy on huono valinta paistamiseen, koska se vain käryää ja sen maku muuttuu. Ennemmin kannattaa käyttää rypsiöljyä tai kirkastettua voita.

  • Alexander
   Kirjoittaja
   20.12.2016 / 23:12

   Ehdottomasti, olisi ehkä pitänyt kirjoittaa erikseen mihinkä perus ruuanlaitossa kannattaa käyttää ettei ketään mene harhaan. 🙂

 3. Maria
  20.12.2016 / 13:33

  Makuun vaikuttaa eniten öljyyn käytetty oliivilajike, ei öljyn ”ikä”. Esimerkiksi Picual on lajikkeena sellainen, joka tuntuu kurkussa hyvinkin mausteiselta. Arbequina taas on kevyen ”vihreä” ja yrttinen. Hojiblanca ja Manzanilla suht mietoja, perusöljyjä. Ja mitä tulee alkuperään, Espanja on maailman suurin oliivituottaja, suuri osa italialaisesta öljystä tehdään espanjalaisista oliiveista. Ongelma tässä on se, että siinä vaiheessa kun oliivit ehtivät Italiaan puristettaviksi, ne eivät enää ole tuoreita. Kannattaakin ostaa mielummin espanjalaista öljyä.

  • Alexander
   Kirjoittaja
   20.12.2016 / 23:15

   Nyt kuulostaa asian tuntevalta, hieno homma. Noissa edullisissa oliiviöljyissä on kyse sekoituksista niinkuin vissiin tiedätkin 🙂 jolloin oon ite pitänyt laadun mittarina omaa makuaistia.

 4. Satu
  17.6.2017 / 22:07

  Terra creta estate oliiviöljy on vaan paras öljy.

 5. Tuula
  30.6.2017 / 10:42

  Mistäs tietää ettei ole niitä pahimpia oliiviöljyhuijauksia mistä luin kirjasta oliiviöljyn menetetty neitsyys?

  • Alexander
   Kirjoittaja
   1.7.2017 / 20:23

   Oliiviöljyjen aitous puhuttaa runsaasti, selkein tapa tunnistaa onko öljy aitoa on sen maku.
   Kun kyseessä on edulliset marketti öljyt niin niiden laatu voi vaihdella vuosittain yleensä silloin puhutaan myös oliiviöljy sekoituksista. Jos haluaa ostaa vain varmanpäälle aitoa tavaraa niin silloin kannattaa valita suosiolla hiukan hintavempi oliiviöljy jossa on selkeästi esillä kaikki informaatio. Esimerkiksi, terra creta on aitoa tavaraa.

 6. Larissa Ottosson
  23.7.2017 / 12:06

  Äsken luin Valituista Paloista, 10.2016, artikkelin ”Suuri oliivihujaus”. Siinä lukee m.m. …Tutkimuksessa kävi ilmi, että tietyt …Primadonnan….myymät oliiviöljyt eivät olleet tuoteselosteen mukaisesti ekstra-neitsytöljyjä. …Primadonnan omistava jakeluketjy Lidl sai 550000e sakon, jonka suruuteen vaikutti se, että kilpailuvirasto sai 8.6.2016 tietoonsa, että ”liiketapa on edelleen käytössä sakon määrämisen hetkellä, vaikka se paljastettiin 16.6.2015″ Vielä siinä oli :”Italiassa tuotetaan vuosittain keskimäärin 400000 tonnia ekstra-eitsytoliiviöljyä, mutta sitä myydään 900000 …, hujauksen laajuuden voi havaita…Yhden italialaisen ekstra-n.o.ö.litran valmistami.en maksaa yleensä vähintään KUUSI euroa…”
  Eli jokainen tekee omat päätöksensä. Hassua, että mun kaapista juuri nyt löytyi Primadonna. Hinta ratkesi. Nyt kun ole lukenut, en tiedä, mitä ostan seuraavaksi…

  • Alexander
   Kirjoittaja
   23.7.2017 / 12:40

   Moikka Larissa
   Kyseisen artikkelin olen lukaissut ja kysäisin lidl asiasta lähettämällä s-postia.
   Lidl vastasi ettei kyseistä erää ole tullut suomeen ja hekin ovat tietoisia asiasta.
   Näkisin asiassa myös sen että maat joissa on alempi hintataso kuin suomessa voi löytyi enempi väärennöksiä johtuen todella matalasta katteesta ja haastavista markkinoista. Tietenkin jos haluaa varmasti hyvää laatua niin sitten kannattaa käyttää niitä oliiviöljyjä jotka maksaa pikkuisen enempi, esimerkiksi Terra Creta, Gaea tai vaikka filos.

Vastaa


Looking for Something?