vähän niikuin kaupassakin töissä olessani, opin ettei mitään kannata olettaa. Pohdin nimittäin aikanaan miksi suomalaiset syövät niin vähän munakoisoa, vaikka se onkin todella herkullista oikein valmistettuna. Sitähän löytää erityisesti välimerellisistä ravintoloista useammassa muodossa. Esimerkkinä paahdettuna, marinoituna, soseena tai vaikka täytettynä. Entäpä raakana? juu, ei löydy, koska siinä muodossa se ei vain ole hyvää ja voi parhaassa tapauksessa aiheuttaa vatsa vaivoja.
Olen päässyt lopputulokseen että kyllä suomessa peruna tunnetaan ja sitä osataan valmistaa useammalla eri tavalla mutta munakoison kohdalla pitäisi perehtyä enemmän. Lyhyesti ja ytimekkäästi, paahda tai paista, niin munakoisosi on valmista käyttöön. Tein juuri kuitupitoista pizzapohjaa, jonka päälle tuli paistettua munakoisoa. Kun tähän harmoniseen makumaailmaan voi yhdistää pikanttisen aurajuuston ja pöytämausteena lorauksen balsamicoa, uskon ettei elämys ole enään kaukana.
munakoiso pizza
1 kuitupitoinen pizzapohjaa (ohjeella tulee 4 pizzaa)
1 munakoiso
2,5dl tomaattikastiketta
1pkt aurajuustoa
1/2ps mozzarella juustoraastetta
1 suippopaprika
suolaa, pippuria
öljyä
halutessa muitavihanneksia
pöytämausteeksi balsamicoa
levitä ja kaulitse jauhotetulla leivinpaperilla pizzapohjat ohueksi ja jätä kohoamaan hetkeksi. Viipaloi munakoiso, paista öljyssä ja mausta suolalla/pippurilla. Viipaloi paprika. Levitä pizzaan tomaattikastike, juusto, aurajuusto, munakoiso ja paprika. Nosta uuniin ja paista reilussa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Kun reunoissa on hyvä väri, pizza on valmis. Tarjoile se vaikka marinoitujen kirsikkatomaattien ja balsamicon kera.
Munakoiso on tosiaan aivan erinomainen raaka-aine, ja suosikkitäytteitäni myös pitsassa! Sen lisäksi pidän siitä esimerkiksi pastassa ja ihan vain lisukkeena vaikkapa kesäkurpitsan kanssa.
Juurikin, munakoiso on vain tosi vaikea saada itse kasvatettua (palstaviljelyä harrastan) 😀