Vaikka voisi kuvitella, että vegaaninen tai kasvispainotteinen ruoka olisi lähtökohtaisesti monipuolista ja sisältäisi variaation vihanneksia ja muita raaka-aineita, ei näin aina ole. Esimerkkinä vaikkapa sipsit ja muut mättöruuat tai surulliset tomaatti-kurkku-lehtisalaatti yhdistelmät.

Tämän päivän vegaaninen salaatti on jatkoa Vinkkejä vegaaniseen ruokaan -postaukselleni. Toisin sanoen, kuinka käytännössä koostan hyvän makuisen, monipuolisen ja ruokaisan salaatin. Valitsen kaapista vihannekset aina sen mukaan, mikä on vanhinta ja täytyy käyttää ensin pois. Teen yleensä muutamanlaisia salaattikomponentteja kerralla ja niin, että niistä riittää seuraavallekin päivälle. Tästä runsaasta salaatista löytyy marinoitua bulguria, valkokaalia, omenaa, lehtikaalia, purjo-porkkanasalaattia sekä maustettua soijarouhetta ja kikherneitä.

Miksi niin paljon kaikkea?

Kun ruuasta puhutaan, on monipuolisuus hyvästä. Vihanneksissa maut voivat olla vähän tylsiä, ellei sekoita muutamaa sorttia sekaisin. Kun salaatilla pitäisi jaksaa kokonainen työpäivä, myös ruokaisuus ja makroravinteet ovat ehdottoman tärkeitä. Proteiineja tässä salaatissa löytyy mm. soijarouheesta, kikherneistä ja bulgurista. Varsinkin kun kyseessä on kasvikunnan proteiinit, kannattaa yhteen annokseen sisällyttää niitä useista eri lähteistä. Tähän tarpeeseen löytyy kaupasta toki myös valmiita vaihtoehtoja kuten nyhtis ja härkis.

Hiilihydraatteja löytyy enemmän tai vähemmän kaikista vihanneksista. Ruokaisaan salaattiin on kuitenkin hyvä valita jokin erityisen tiiviisti hiilihydraatteja sisältävä raaka-aine, kuten tässä bulgur, tuomaan täyttävyyttä ja energiaa. Bulgurille löytyy paljon myös gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten hirssi, tattari ja kvinoa.

Tämän salaatin kasvikset sisältävät itsessään niukasti rasvaa, mutta olen niitä marinoidessani käyttänyt oliiviöljyä. Avokado, maapähkinävoi tai vaikka paahdetut siemenet ovat myös hyviä rasva- ja makulisiä.

Lisäksi monipuolisesti koostettu kasvissalaatti pitää sisällään reilun koktailin vitamiineja, kuituja ja muita mikroravinteita.

vegesalaatti1

Ruokaisa salaatti

soijarouhemuhennos

Tarvitset:
2dl soijarouhetta
1,8dl nestettä (kasvislientä)
1dl kikherneitä
1rkl chiliä (esimerkiksi samba oelek)
mausteita oman maun mukaan, itse käytin kanelia ja maustepippuria.

Valmista näin:
Laita kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja nosta lämmöltä. Käytä 2-3 päivässä ja säilytä kylmässä.

Marinoitu bulguri

Tarvitset:
2dl bulguria
5dl vettä
suolaa
2rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja kuori
1dl kurkkua todella pieneksi kuutioituna

Valmista näin:
Keitä bulguria suolatussa vedessä 6-8 minuuttia ja anna hetken seistä ennen siivilöintiä. Sekoita joukkoon sitruunan kuori ja mehu, kurkkukuutiot ja oliiviöljy.
Tämä säilyy jääkaapissa noin 2-3 päivää.

Purjo-porkkana salaatti

Tarvitset:
20 cm pala purjoa
2 porkkanaa
suolaa
2rkl oliiviöljyä
ripaus hienonnettua valkosipulia

Kuori porkkana, viipaloi purjo ja porkkana. Laita vettä kiehumaan ja ryöppää purjoa ja porkkanaa noin 20 sekuntia ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti. Lorauta pintaan oliiviöljyä, hienonnettua valkosipulia ja ripaus suolaa. Tämän salaatti säilyy myös 2-3 päivää kylmässä.

Valkokaali ja omena

Leikkaa valkokaali ja omena mahdollisimman pieniksi tikuiksi. Laita valmiit tikut  omiin astioihin likoamaan kylmään veteen jossa on hiukan suolaa. Käytä omenat mieluiten samana päivänä, sillä niissä väri muuttuu rusehtavaksi. Kaali säilyy 4-5 päivää kylmässä, mikäli se on veden peitossa. Ennen tarjoilua voi omenoiden ja kaalin pintaan pyöritellä hiukan omenaviinietikkaa ja mausteita, mikäli siltä tuntuu.

vegesalaatti3

Share:

Vastaa


Looking for Something?