Herne, tuo vihreä pieni ja useinmiten makea pallo on tullut minulle tutuksi jo ihan lapsena. Olin muistaakseni ihan pikkuisena vähän jopa allerginen herneille mutta kypsennettunä meni hyvin. Koska isäni oli Intiasta, herneitä käytetiin kasvismuhennoksissa ja curryissä usein, eikä ruokaa olisi voinut kuvitella ilman niitä. Tavallaan Herne on kuin soijapapu, ilman siinä olevaa rasvaa. Herneitä on myös useita eri lajikkeita, joista latviassa törmäsin harmaaseen herneeseen hiukan hienommassa ravintolassa. Sen maku oli hyvin voi:n kaltainen, vaikka toki keitossakin oli paljon rasvaa. Sitten taas ranskassa hienoissa ravintoloissa oli super pieni herneitä annoksissa, jotka oli äärimmäisen maukkaita, niitä saattoi löytyä esimerkiksi marinoituna salaateista.

Suomessa herneen kanssa puljaaminen on ollut lähinnä kesäjuttu, jossei lasketa pakaste herneiden satunnaista käyttöä. On tavallaan harmillista ettei täällä ole semmoisia ruokia joihin herne niin tyypillisesti kuuluisia mitä nyt hernekeittoa ja wallembergin pihvin lisäkettä lasketa. Olettaisin että herneen paluu olisi tullut kasvis buumin myötä mutta selkeästi on vielä paljon matkaa.

Korruptiosta kukkaruukkuun, sain nimittäin postissa tässäkin käytämän pussin hernerouhetta mutta en enää tee ilmaiseksi kenellekkään reseptejä, joten voit käyttää ohjeessa mitä tahansa hernerouhetta. Hernerouheita löytyy milletiltä, myssyfarmilta, joten niistä voi valita kumpaa käyttää.

ruokablogi

Helpot Hernepyörykät

1 pieni kesäkurpitsa
2dl hernerouhe
2dl kasvisliemi
2kl mausteita (kuivatut yrtit sopivat tänne)
paistoon laadukas Terra Crete oliiviöljyä
suolaa maun mukaan

Pese ja raasta kesäkurpitsa. Laita raaste, mausteet ja hernerouhe kulhoon ja lisää joukkoon kiehautettu kasvisleimi. Sekoita ja jätä seisomaan 5 minuuksi. Tarkista massan kovuus jos siitä saa käsin muotoiltua palloja, on se sopivaa. Laita pannulle runsaasti oliiviöljyä ja kuumenna se paistolämpötilaan. Muotoile käsin palloja hernemassasta ja laita suoraan kuumaan öljyyn paistumaan. Pannun tarvitse olla pihvin paisto lämmössä mutta silti niin lämmin että pallot alkavat paistua heti pannuun rasvaa mennessä. Kun reuna on kunnolla paistunut, käännä varoen. Näm menee rikki niistä kohti joissa on raakaa hernemassaa helposti. Kun olet olet saanut pyörykät kauttaaltan paistettua nosta pannulta pois. Tarjoile hernepyörykät esimerkiksi kasvimajoneesin, kaalimuhennoksen ja tomaattisalaatin kera.

laadukas oliiviöljy ruuanlaittoon
Share:

Vastaa


Looking for Something?