Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mainio maa-artisokka

Maa-artisokka on mainio mukula. Sitä on viljelty Suomessa jo 1600-luvulta lähtien, mutta peruna osittain syrjäytti maa-artisokan viljelykasvina. Nykyään maa-artisokkaa myydään kaupoissa melkein ymäri vuoden, mutta se on silti monelle kotikokkaajalle aika tuntematon raaka-aine. Muhkurainen ulkonäkö ei varsinaisesti houkuttele kuorimaan. Miedon makea maa-artisokka on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen.

Maa-artisokka

Maa-artisokan maku on mieto ja pehmeä, hieman perunan ja mukulasellerin kaltainen, toki lajikkeesta riippuen. Maa-artisokka sopii hyvin hiilihydraattipitoiseksi lisukkeeksi. Se sisältää kuitenkin mukavasti kuitujakin, jopa 17 %. Maa-artisokassa on myös inuliini-nimistä hiilihydraattia, joka voi herkkävatsaisille aiheuttaa ilmavaivoja. Tottumattoman kannattanee siis nauttia maa-artisokkaa alkuun pienissä erissä ja hyvin kypsennettynä.

Maa-artisokan kohdalla suurin haaste taitaa olla muhkurainen muoto. Röpelöisen ulkomuotonsa vuoksi maa-artisokkaa kuoriessa siitä voi hukata jopa 20-30 % painosta. Onko kuoriminen sitten välttämätöntä? Jos maa-artisokasta halutaan kirkkaan valkoista pyrettä tai keittoa, niin silloin on kuoriminen paikallaan. Uunissa paahdettu maa-artisokka on kuitenkin mielestäni paremman makuista kuoren kera kuin ilman. Kuori ei varsinaisesti ole perunankuorta paljoa kovempi, kun artisokka on hyvin kypsennetty.

Tällä kertaa valmistin maa-artisokasta pehmoista keittoa. Tähän tarkoitukseen valikoin kuorimisen kannalta helpoimman muotoiset mukulat. Tavallisesti maa-artisokkakeitto saa samettisen rakenteensa kermasta. Tämä keitto on kuitenkin vegaaninen; kookosmaito ja valkopavut tekevät keitosta pehmeän ja täyttävän.

artisokkakeitto3

Vegaaninen maa-artisokkakeitto

Tarvitset:
200g kuorittua maa-artisokkaa (varaa kuorellista artisokkaa reilu 300g)
200ml kookosmaitoa (eli noin puolikas tölkki)
80g kypsiä valkopapuja
3-4dl vettä tai kasvislientä
2 valkosipulin kynttä
1rkl vaaleaa balsamicoa tai omenaviinietikkaa
suolaa, oliiviöljyä

Valmista näin:
Laita kattilaan maa-artisokka ja vesi tai kasvisliemi ja keitä artisokat hiljalleen kypsiksi. Tässä kuluu noin 10-15 minuuttia, riippuen maa-artisokkien koosta. Tässä vaiheessa iso osa nesteestä pitäisi olla haihtunut.

Lisää kattilaan loput ainekset ja keitä vielä 5 minuuttia. Poraa blenderissä täydella teholla kuumaa keittoa kunnes se on
silkkisen sileää. Maista, että keitossa tarpeeksi makua ja tarjoile.

Koristelin tämän keiton lorauksella oliiviöljyä, mutta lisämakua kaipaava voi laittaa tipan tryffeliöljyä.

Valkopavut tuovat keittoon ruokaisuutta mutta pehmentävät myös rakennetta. Perinteisempää maa-artisokkakeittoa havitteleva voi korvata kookosmaidon kermalla ja valkopavut esimerkiksi juustolla.

artisokkakeitto2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?