Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Yhdestä vuoasta moneksi

Mietin usein astioiden monikäyttöisyyttä. Varsinkin blogin myötä on ollut pakko miettiä astioiden hyödyntämistä paljon enemmän ja eri näkökulmasta. Kaappitilaa kun on rajoitetusti, en haluaisi hamstrata hillitöntä astia-arsenaalia. Olemme molemmat puolisoni kanssa myös melko minimalisteja luonteiltamme, joten ajatus tavararöykkiöistä ja täyteen ahdetuista kaapeista ahdistaa. Toisaalta, se mihin astiaan ruuan laittaa, ei ole aivan merkityksetöntäkään. Kokin näkökulmasta tulee mietittyä myös astioiden käytännöllisyyttä ja sitä, kuinka oikeanlainen astia tuo ruuan paremmin esille.

Pähkäilin viime viikonloppuna Ruoka & Viini -messuilla Le Creusetin pisteellä hyvän tovin. Esillä oli niin hyvä valikoima eri astioita, että iski valinnan vaikeus. Lopulta päädyin kahden uunivuoan settiin. Sen lisäksi, että muut omistamani uunivuoat ovat aika pieniä, perustelin ostosta itselleni myös sillä, että uunivuokaa voi käyttää moneen eri ruokaan. Uuniruokiin luonnollisestikin, mutta myös vaikkapa moussekakkuun tai salaatin tarjoiluun. Metallisen vadin sijasta kaunis uunivuoka tuo lämminhenkisyyttä talvisiin kattauksiin.

avocado-tofukastike

Kuvien salaatti ei sekään kyllä ollut ihan perinteisemmästä päästä. Ryöpätyistä ja marinoiduista savojinkaalin lehdistä syntyi kääryleitä, täytteinään spelttisuurimoita ja marinoituja vihanneksia. Vähän kuin salaatin ja kaalikääryleiden yhdistelmä, tämä erikoiselta vaikuttava kombinaatio toimi erittäin hyvin. Kastikeeksi kaalikääryleet saivat raikasta avocado-tofukastiketta.

Samainen uunivuoka pääsi täyttämään nimensä mukaista tarkoitusta aiemmin viikolla myös suolaisessa piirakassa (tosin vähän erikoisemmassa sellaisessa).

Kaalikääryleet

1 pieni savojin kaali
3rkl soijaa
1rkl mausteita (tähtianis, fenkolinsiemen, kumina)

Irrota kaalista lehdet, ryöppää ne kevyesti suolatussa vedessä ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti. Siirrä lehdet astiaan ja lisää joukkoon soija sekä mausteet ja jätä marinoitumaan kylmään muutamasta tunnista useampaan päivään. Täytä kaalinlehdet esimerkiksi spelttisuurimoilla ja marinoiduilla vihanneksilla.

Spelttisuurimot

3dl speltti suurimoita
7dl lientä (kasvislientä, tai esimerkiksi säilöttyjen vihannesten lientä)

Kuumenna neste, lisää suurimot ja keitä noin 12 minuuttia. Jätä tämän jälkeen spelttisuurimot hautumaan sivuun hetkeksi ja tarkista kypsyys. Siivilöi kypsistä suurimoista ylimääräinen neste pois ja käytä kääryleiden täytteenä tai vaikka ruokaisana lisäkkeenä.

Marinoidut vihannekset

0,5kg vihanneksia (esim raitajuuri, sipuli, porkkana, retiisi, kurkku, kukkakaali)
3rkl etikkaa (väkiviina-, omenasiideri- tai kookosviinietikka)
2rkl mausteita (pippuri, valkosipuli, laakerinlehti, chili, inkivääri, piparjuuri tai vaikka tähtianis)
3rkl hunajaa (voit myös käyttää jotain muuta maukeuttajaa tai jättää pois kokonaan)

Leikkaa vihannekset pieneksi. Kiehauta etikka, mausteet ja hunaja ja kaada vihanneksien päälle. Anna vihannesten marinoitua vähintään muutama tunti. Tarjoillessa voit lisätä hiukan suolaa, jos tykkäät.

Acocado-tofu kastike

100g silkentofua
1 avocado
1rkl kookosviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi
1tl sinappia
3rkl öljyä (kookos-, avocado-, macadamiaöljy, kaikki käy)
ripaus suolaa

Aja kaikki ainekset sauvasekoittimella tahnaksi ja käytä ruokaisana kastikkeena salaattien ja vegaanisen ruuan seurana. Lisäämällä enemmän öljyä kastikkeesta tulee paksumpaa.

Kokoa kaalikääryleet niinkuin parhaaksi näet ja syö, simple as that. Jos kylmä salaatti alkaa jo tuntua liian kesäiseltä näillä keleillä, lisää vuoan pohjalle kasvislientä ja laita se uuniin toviksi. Kääryleitä ei tässä vaiheessa tarvitse enää kypsentää, joten riittää, että ne lämpiävät.

kaalikääryleet

kaalikääryleet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?