Uusi vuosi, uudet kujeet. Vuoden ensimmäistä päivää juhlistimme rennolla ja raikkaalla kasvispäivällisellä. Kotona syömmekin pääsääntöisesti kasvisruokaa.
Mikäli sosiaalista mediaa on uskominen, liittyvät monet uudenvuoden lupaukset ja haasteet kasvisruokaan ja runsaampaan kasvisten syöntiin. Tässäpä vähän inspiraatiota värikkääseen ja maukkaaseen kasvisruokaan.
Pöydästä löytyi tänään papu-feta-tomaattipataa, paahdettua couscousta, punakaalisalaattia sekä tomaattisalsaa. Koko päivällisestä saa helposti varioitua myös muihin erityisruokavalioihin sopivan. Couscousin voi vaihtaa esim. gluteenittomaan kvinoaan, ja papupaistoksesta fetan voi korvata vaikkapa tofulla.
Punakaalisalaatti
100g punakaalia ( noin nyrkin verran)
1 sellerin varsi
1 omena
1rkl vaaleaa balsamicoa
hunajaa, suolaa ja pippuria, kaikkia maun mukaan
- Leikkaa kaali, omena ja selleri ohuiksi suikaleiksi.
- Lisää loput ainekset ja puristele.
- Anna maustua n. tunti ennen tarjoilua.
Tomaattisalsa
2 isohkoa tomaattia
1 pieni punasipuli
1/2pnt korianteria
2rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
- Kuutioi pieneksi tomaatti ja punasipuli.
- Leikkaa korianteri mahdollisimman pieneksi.
- Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua n. tunti ennen tarjoilua.
Papu-feta-tomaattipata
200g valkopapuja keittetynä sekä jäähtyneenä
100g fetajuustoa kuutíoina
100g tomaattia kuutioina
50g sipulia kuutioituna
1 valkosipulin kynsi
1rkl tomaattipyrettä
200g paseerattua tomaattia (käy myös ihan tomaattimurska)
2rkl oliiviöljyä
1tl kuivattua tinjamia
1rkl tummaa balsamicoviinietikkaa
2 laakerin lehteä
suolaa, pippuria
- Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja lisää sipulit.
- Freesaa kunnes sipulit ovat läpinäkyviä ja lisää tomaattipyre, anna paahtua hetki.
- Lisää etikka ja anna sen kiehahtaa.
- Lisää laakerin lehdet, tinjami, suola ja pippuri sekä paseerattu tomaatti. Kaavi kattilan pohjasta paahtunut pyre.
- Lisää joukkoon tomaattikuutiot, pavut sekä feta ja ota kattila pois lämmöltä.
- Laita kansi ja anna ruuan seistä niin että kaikki lisätyt raaka-aineet lämpenevät ilman hajoamista.
Paahdettu couscous
200g couscousta
2rkl seesaminsieniä
1rkl fenkolin siemeniä
1tl suolaa
400ml kasvislientä (tein omani hauduttamalla eri vihannesten kuoria ja kantoja)
- Paahda kuivassa pannussa kaikkia muita aineksia paitsi kasvislientä
- Couscous on tarpeeksi paahtunut kun sen väritys muuttuu astetta tummemaksi. Huom, älä polta.
- Lisää neste ja ota pannu pois lämmöltä.
- Anna hautua 10 minuuttia kannen alla, jotta neste imeytyy couscousiin.
Hyvää uutta vuotta!