Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vitel toné – jouluruokaa Argentiinasta

Yhteistyössä Ebookers

Meitä jouluruokailijoita on moneen lähtöön. Joillekin joulu ei ole joulu ilman kinkkua ja laatikoita, toiset taas pyrkivät mahdollisimman kauas perinteisistä joulupöydistä. Joskus klassikkojen rinnalle kaipaa kuitenkin jotain vaihtelua tai pöytään pitäisi kehittää jotain vähän tavallisesta poikkeavaa. Tällöin hyviä ideoita voi hakea muiden maiden perinteisistä jouluruuista, jolloin juhlavuudesta tai sesonkiin sopivista mauista ei tarvitse tinkiä.

Lähdin mukaan Ebookersin Jouluruokamestari-kampanjaan, jossa voit osallistua 1000 euron matkalahjakortin arvontaan arvaamalla eri maiden jouluruokia. Minua pyydettiin kokkaamaan kampanjaa varten muun maalainen perinnejouluruoka ja otinkin aiheekseni itselleni ennestään tuntemattomamman ruokakulttuurin, Argentiinan.

Perinteisiin argentiinalaisiin jouluruokiin kuuluu muun muassa vitello tonnato (tai vitel toné argentiinaksi). Kuten nimestä voi päätellä, tulee vitello tonnato alunperin Italiasta. Euroopasta muutti Etelä-Amerikkaan vuosina 1880-1890 lähes miljoona ihmistä, pääosin espanjalaisia ja italialaisia, mikä vaikutti myös argentiinalaiseen ruokakulttuuriin. Vitello tonnato onkin hyvin perinteinen italialainen ruoka, jota syödään Italiassa ympäri vuoden. Argentiinassa vitel toné kuuluu kuitenkin jouluperinteisiin.

Vitel tonéen kuuluu ohueksi leikattua kylmää vasikanpaistia sekä sen kanssa tarjottava täyteläinen tonnikala-kapriskastike. Täydellisen murean ja maukkaan vasikanpaistin salaisuus piilee valmistusmenetelmässä. Vasikanpaisti keitetään valkoviinissä ja annetaan jäähtyä liemessään, jolloin se imee liemestä kaikki maut eikä pääse kuivumaan.

vitello1

Vitel toné

500g vasikan sisäpaistia
1 sipuli
2 porkkanaa
5 laakerinlehteä
5 neilikkaa
4dl valkoviiniä
0,5dl valkoviinietikkaa
suolaa, pippuria, oliiviöljyä

  1. Suolaa ja pippuroi vasikan sisäpaisti kauttaaltaan. Paista siihen väri padassa ja nosta paisti padasta.
  2. Kuutioi porkkana ja sipuli ja kuullota niitä samassa padassa, jossa paistoit paistiin värin. Lisää porkkana- ja sipulikuutioiden joukkoon valkoviinietikka ja valkoviini ja keitä puoleen.
  3. Nosta paisti takaisin pataan laakerinlehtien ja neilikoiden kanssa ja lisää vettä sen verran, että paisti peittyy. Anna paistin kiehua hiljalleen n. 20 minuuttia, laita hella pois päältä ja jätä muhimaan jäähtymiseen saakka.
  4. Nosta pata kylmään illaksi ja leikkaa seuraavana päivänä paistista syiden vastaisesti ohuita viipaleita.

Paistin valmistuksesta jäävää lientä voi ja kannattaakin käyttää myöhemmin ruuanvalmistuksessa. Jos sinulla ei ole liedelle sopivaa pataa, voit käyttää paistinpannua ja kattilaa.

vitello3

Tonnikala-kapriskastike

1prk tonnikalaa
1 kanamunan keltuainen
1rkl sinappia
1rkl valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua
4rkl oliiviöljyä (voit korvata osan oliiviöljystä rypsiöljyllä, jos haluat miedomman maun)
2rkl kapriksia
suolaa, sokeria, pippuria

Mittaa kaikki ainekset cutteriin tai tehosekoittimeen ja poraa tahnaksi. Tarjoile kastikkeena vasikanpaistin kanssa. Kastike säilyy hyvin 4-5 päivää jääkaapissa.

Viimeistele annos vielä muutamalla kapriksella ja lehtivihreällä (esim. rucolalla, babypinaatilla tai punamangoldilla).

Paistia keitellessä kotona leijaili lämmittävä neilikan, laakerinlehden ja valkoviinin luoma tuoksu, joten kotoisa tunnelma on taattu. Jos pitäisi keksiä joulupöytään helppo alkuruoka, jonka voi tehdä lähes valmiiksi ennen vieraiden saapumista, tämä olisi se.

vitello6

 

4 vastausta

    1. Ehdottomasti, kaikki minkä voi tehdä etukäteen on kotiinpäin. Varsinkin jos vieraita on vähääkään enempi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?