Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Viikunagalette | ”Nopea” klassikkopiiras

Puolivalmisteissa on paljon enemmän pelivaraa kuin ehkä yleensä ymmärretään. Olen testaillut Myllynparhaan Ruokapiirakkataikinoita eri resepteissä ja olen ollut tyytyväinen siihen, kuinka monipuolisesti taikinaa voi hyödyntää. Vaikka nimessä ”ruoka” taitaa viitata enemmän suolaisiin leipomuksiin, olen havainnut, että taikina soveltuu yhtä hyvin makeisiinkin piirakoihin. Eikä taikinaa välttämättä tarvitse käyttää piirakkaan ollenkaan, sehän soveltuisi hyvin vaikkapa kanneksi lihapadalle. Ja voihan isosta taikinasta kaulia ja muotilla leikata pienempiä pikkupiiraitakin.

Tällä kertaa teen kuitenkin ranskalaista perinneleipomusta nimeltään galette. Tarkistan usein Larousse Gastronomique -kirjasta eri reseptien alkuperän ja historiaa. Galette on kirjan mukaan saanut alkunsa jo ennen keskiaikaa ja sen alkukantaiset versiot on kypsennetty kuumien kivien päällä. Nykyään galettesta on monia erilaisia, alueellisia variaatioita, eivätkä kaikki ole aina makeita.
Itse tehtynä galette taikina on aika kuiva ja kypsänä mureneva, tähän verraten Myllynparhaan valmis piirakkapohja on hyvin saman tyyppinen rakenteeltaan. Viikunoita kun löytyi vielä kaupasta niin miksipä en niitä käyttäisi.

Viikunagalette

Tarvitset:
1 Myllynparas ruokapiirakkataikina*
100g jogurttia
1 keltuainen
6 tuoretta viikunaa
2rkl hunajaa
loraus oliiviöljyä
ripaus vaniljaa

Valmista näin:
Kaulitse taikina ohueksi, pyöreäksi levyksi ja levitä leivinpaperille pellille.

Yhdistä kulhossa jogurtti, keltuainen ja vanilja. Levitä seos piirakkapohjan keskelle.

Viipaloi viikunat ja asettele ne piirakan päällimmäiseksi haluamallasi tavalla. Taita piirakan reunat muutaman sentin verran sisäänpäin. Lopputulos saa näyttää krouvilta. Levitä ohuena nauhana hunajaa ja oliiviöljyä päälle ja paista uunissa 180 asteessa noin 40-50 minuuttia.

Tästä reseptistä löytyy myös video, suosittelen katsomaan sen 🙂

Tämä piirakka säilyy pari päivää kylmässä mutta tarjoillaan mieluiten huoneenlämpöisenä. Voidaan tarjota esimerkiksi alkuruokana juustojen ja hillon seurassa tai vaikka jälkiruokana saksanpähkinöiden, kinuskin sekä jäätelön kera.
*tuote saatu Myllynparhaalta

0 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?