Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Viikon vinkki – Kasvisbuljonki

Keittiössäni yksi ruoanvalmistuksen kulmakivistä ovat erilaiset liemet ja niiden monipuolinen hyödyntäminen. Huolella tehty liemi voimistaa ja syventää ruoan makua, kun taas pelkkä vesi vain laimentaa sitä. Liemikuution käyttö olisi helppo ratkaisu, mutta usein niiden sisältöä tarkemmin katsoessa alkaa omatekoinen liemi kuulostaa houkuttelevammalta.

Liemen valmistaminen itse on varsin yksinkertaista, ja etenkin kasvisliemi on helppo ja edullinen arkikäytössä. Olenkin jo monesti todennut, että yritän hyvödyntää kaikki raaka-aineet maksimaalisesti. Sovellan tätä tavoitetta myös kasvisliemien valmistukseen. Kasvikset voi hyödyntää lähes 100-prosenttisesti, kun niiden kuoret ja kannat käyttää kasvisliemeen. Lientä varten ei siis tarvitse pitää pilkkomistalkoita, vaan helpoimmillaan se syntyy kuin huomaamatta muun ruoanlaiton ohessa.

arkiruokaa_15022016_1

Tämänkertainen kasvisliemi syntyi punasipulin, porkkanan ja valkosipulin kuorista, omenan kodista sekä sellerin kannoista ja lehdistä  Eli juuri niistä tyyppillisesti roskiin joutavista kasvisten osista. Kuoret ja kannat vain huuhdellaan hyvin ennen käyttöä.

Kasvisliemi saa hautua hitaasti, jotta sen maut syvenevät ja pysyvät raikkaina. Jos liemen keittää kiireessä täydellä lämmöllä kasaan, voi mausta tulla kitkerä.

 

arkiruokaa_15022016_2

Yksinkertainen kasvisliemi syntyy näin:

  1. Huuhtele rehut, laita kattilaan ja lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät.
  2. Lisää halutessasi kokonaisia pippureita, laakerin lehtiä, tähtianista tms.
  3. Anna keitoksen kiehahtaa ja laita sitten liesi pois päältä. Jätä kattila kannen kanssa hautumaan vielä lämpimälle liedelle, kunnes liemi on täysin jäähtynyt.

arkiruokaa_15022016_3

Itsetehty kasvisliemi säilyy noin kolme vuorokautta jääkaapissa. Hyvä liemi tulee kyllä käytettyä jo parissa päivässä.

Kasvislientä voi varioida oman maun mukaan. Liemessä voi käyttää vaikkapa paahdettuja juureksia tai niiden kuoria, erilaisia mausteita ja villiyrttejä. Voit myös kokeilla jättää valmiin liemen hautumaan huoneenlämpöön pidemmäksi aikaa, jolloin maut syvenevät entisestään.

Aurinkoista viikonalkua kaikille!

 

 

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?