Illanistujaiset, kavereita, hyvää ruokaa. Tykkään laittaa ruokaa isommallekin porukalle ja pöydän kunnolla koreaksi. Mutta jotta homma ei olisi mennyt liian leppoisaksi, asetin itselleni pientä lisähaastetta: koko kattaus täysin vegaanisesti ja ilman valkoista sokeria. Oman lisänsä haasteeseen toivat vielä vähän erikoisemmat Ruohonjuuresta testiin saadut tuotteet, graviolamehu, kookosmaitojauhe ja kurpitsansiemenöljy.
Makeahko myskikurpitsa ja paahdettu sipuli sopivat hyvin yhteen. Timjami ja tuhti kurpitsansiemenöljy puolestaan lisäävät potkua muuten pehmeisiin makuihin. Kurpitsansiemenöljy on todella tummaa ja voimakkaan makuista. Se toimii semmoisenaan salaatin kastikkeena tai vaikka hienon alkuruuan koristeena.
Paahdettu kurpitsasalaatti
1 myskikurpitsa
2 isoa sipulia
1 kourallinen timjamin lehtiä
suolaa
öljyä
viimeistelyyn Foodinin kylmäpuristettua kurpitsansiemenöljyä*
- Leikkaa kurpitsa ja sipulit noin peukalon paksuisiksi paloiksi.
- Leivitä pelille, ripottele päälle suola, öljy ja timjami.
- Paahda uunissa 180 asteessa noin 30 – 35 minuuttia tai kunnes kurpitsojen ja sipuleiden pinnassa on sopiva väri. Tarvittaessa voit käännellä paloja paiston puolessa välissä, jotta ne saavat kauttaaltaan kauniin värin.
- Anna jäähtyä, siirrä tarjoiluastiaan ja viimeistele lorauksella kurpitsansiemenöljyä.
Tarjolla oli lisäksi:
zucchini-kvinoaleipää
papu-avocadotahnaa
grillattua salaattia
tomaattisalsaa
kidneypapu-pellavapyöryköitä
salaattia oman maan perunoista
vihersalaattia niin ikään omalta maalta
Raikas jälkkärisorbetti syntyi tuoreesta ananaksesta ja graviolamehusta. Mehun maku on todella virkistävä, jotain ananaksen ja banaanin väliltä, ja toimii siksi hyvin jälkiruoissa tai vaikkapa vihersmoothiessa. Vaikka sorbetin tekeminen vaatii jonkin verran aikaa, ei tämän sorbetin tekemiseen tarvita edes jäätelökonetta. Sorbetin kaveriksi tein rapeaa kookos-ananaskeksimurua ja päärynäkompottia.
Ananas-graviolasorbetti
1 tuore ananas
1plo Govindan graviolamehua (250ml)*
2rkl kookossiirappia
- Aja kaikki aineet sekaisin tehosekoittimessa ja kaada pakastamisen kestävään astiaan. Peitä ja pakasta sorbettimassa.
- Sekoita massaa noin kahden tunnin välein, jotta jääkiteistä ei muodostu liian isoja.
- Sorbetti on valmis noin 6 tunnin päästä, mutta se säilyy muutaman päivän ja sen voi tarvittaessa valmistaa jo hyvissä ajoin pakkaseen.
Kookos-ananaskeksi
2rkl kookosmaitojauhetta*
1dl kaurahiutaleita
1dl ananasta
pieni kourallinen saksanpähkinöitä
ripaus suolaa
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita krouviksi massaksi.
- Levitä massa ohuelti leivinpaperille uunipellille ja paista 150 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes keksimassassa on kullanruskea väri. Laita uuni pois päältä ja jätä keksimassa vielä tunniksi jälkilämpöön kuivumaan.
Päärynäkompotti
1 omena
1 päärynä
1rkl kookossiirappia
- Kuutioi todella pieniksi kuutioiksi omena ja päärynä.
- Kuumenna kattilassa siirappi ja hedelmä kuutioita hetki kunnes niistä on hiukan irronnut nestettä.
- Kaada seos kattilasta toiseen astiaan ja tarjoile jäähtyneenä.
*Tuotteet saatu Ruohonjuuresta