Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vegaaninen suppilovahverorisotto vailla vertaa

Rämmin tässä yhtenä sateisena päivänä metsässä etsiskellen tatteja. Lähimetsämme on aika pieni ja muidenkin sienestäjien suosiossa, joten tatit oli kyllä tällä erää kerätty parempiin suihin. Olin jo luovuttamassa, kun tajusin vilkaista jalkojeni juureen. Siellähän niitä! Ei sentään tatteja, vaan suppilovahveroita. Ja kun kumarruin alas poimimaan suppikset, tajusin, että niitähän on vähän joka puolella.

Sieniretki oli siis ainakin satoisa, vaikkei tatteja näkynytkään. Sateisesta metsästä palasin patojen ääreen ja kehittelemään suppiksista jotain maukasta. Sienirisotto on ehdoton klassikko, ja yleensä valmistan sitä tateista. Suppilovahverot sopivat risottoon kuitenkin myös mainiosti.

Neljä steppiä onnistuneeseen risottoon

Risoton valmistuksessa on monta seikkaa, jotka vaikuttavat onnistuneeseen lopputulokseen. Ehkäpä tärkeintä on, että liemessä on makua. Käytin tässä useampaa lientä, hiukan Puljonkia, jonkin verran itse tehtyä kasvislientä ja loraus Sienifondia. Risoton liemeen toi makua myös  muutama timjamin oksa ja kuivattu chili.

Toinen tärkeä juttu ainakin omasta mielestäni on rasva. Jos sitä ei ole, risotosta ei synny sen makuista kuin pitäisi. Koska tein tästä versiosta vegaanisen, oli parmesaani ja voi poissuljettuja, mutta sen sijaan maustettu oliiviöljy ja cashewvoi tuovat rasvaisuutta ja täyteläisyyttä risottoon.

Tietenkin myös riisillä on merkitystä. Risottoriisistä syntyy oikeanlainen rakenne, mutta olisi hyvä tarkkailla myös risoton kypsymistä eikä vain luottaa paketin suositukseen. Itse käytin Lidlin riisiä ja kun paketissa suositeltiin keittoajaksi 16 minuuttia, olin itse tyytyväinen kypsyyteen noin 15 minuutissa.

Hyvässä risotossa pitää olla myös happoa. Miksi? Jos on rasvaa, niin silloin hapollakin on oma paikkansa. Kaapissa olisi ollut viiniäkin, mutta päätin kokeilla jotain rohkeampaa. Omenasiepparin omenamehu on nimittäin todella puhtaan makuista ja kohtuullisen hapokasta. Koska Omenasiepparin mehuun ei lisätä sokeria ja se on valmistettu sekalaisesti kerätyistä pihaomenoista, sopii se vuodenaikaankin oikein hyvin. En suosittele käyttämään siis mitä tahansa omenamehua, koska valtaosa omenamehuista on aivan liian makeita.

Jos ei löydy viiniä tai Omenasiepparia, laita pieni loraus vaaleaa balsamicoa jo risoton valmistuksen alkuvaiheissa, jotta maku pehmenee.

Suppilovahverorisotto

Tarvitset:
1,5dl risottoriisiä
4 dl lientä (esimerkiksi Puljonkia tai itsetehtyä)
1dl Omenasiepparin omenamehua*
1 sipuli
2dl suppilovahveroita
1rkl cashewvoita
1rkl sienifondia
2rkl oliiviöljyä (käytin itse maustamaani Terra Cretaa)

Valmista näin:
Kuutioi sipuli ja kuullota se oliiviöljyssä läpikuultavaksi. Lisää pannulle suppilovahverot, riisi ja kuullota myös sitä hetki.

Kuumenna sillä välin toisessa kattilassa haluamaasi lientä, esim. kasvislientä ja lisää joukkoon sienifondia. Lisää kauhallinen kerrallaan lientä riisin joukkoon jatkuvasti sekoittaen. Tällä ohjeella riisillä kesti kypsyä noin 15 minuuttia ja melkein kaikki liemi kului. Kun riisi on loppusuoralla, lisää joukkoon Omenasiepparia ja kuumenna kunnes melkein kaikki neste on jälleen haihtunut.

Voit  myös valmistaa spelttirisotto aineksesta risoton mutta muista myös kasvattaa silloin kypsennysaikaa sekä liemen määrää.

Viimeistele risotto cashewvoilla, vatkaa sameaksi ja laita lautaselle. Alta voit katsoa videon kun valmistan risottoa;

Vege suppis risotto 😊 Helppoa, maukasta ja erillaista 🍴 #risotto

Henkilön kokki 🍴 keittäjä 🍾 kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

 

*Tuote saatu blogin kautta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?