Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Klassinen vaniljakastike kruunaa jälkiruoan

Makean piirakan kruunaa kuohkea ja paksu vaniljakastike. Harmillisen usein tuvaudutaan kuitenkin kaupan valmiiseen vaniljakastikkeeseen. Syy tähän voi olla kiire, laiskuus tai olosuhteet, mutta hinta se ei voi olla. Kastikkeen raaka-aineet todennäköisesti löytyvätkin jo kaapista, vaniljatankoa lukuunottamatta. Tuore vanilja voi olla hintavaa, mutta se on myös hyvin riittoisaa. Tässä ohjeessa en keitä vaniljatankoa itsessään maidossa, koska teen siitä myöhemmin vaniljasokeria yksinkertaisesti laittamalla vaniljatangon sokeriin muutamaksi viikoksi, minkä jälkeen ajan sokerin yleiskoneessa vaniljasokeriksi. Vaniljatangon sijaan voi käyttää myös vaniljajauhetta (löytyy ainakin Urtekramilta) tai tiukassa tilanteessa vaniljasokerilla, kunhan muistaa vähentää muun sokerin määrää vastaavasti.

Hyvä vaniljakastike on mielestäni maukasta, paksua ja kuohkeaa. Olen päätynyt laittamaan kastikkeeseen myös maissitärkkelystä, jolloin hyvin vatkattu vaniljakastike on hiukan kuohkeampaa kuin ilman. Vaniljakastikkeesta käytetään joskus myös nimeä Crème Anglaise, joka on perusohjeeltaan maitoa, keltuainen per desi ja jokaista keltuaista kohden kaksi ruokalusikallista sokeria. Tätä kastiketta voidaan käyttää sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelöpohjassa.

vaniljakastike1

Vaniljakastike

Tarvitset:
3 keltuaista
3dl täysmaitoa
0,6dl sokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
1/4tl maissitärkkelystä

Valmista näin:
Vaahdota keltuaiset ja sokeri kattilassa. Kiehauta toisessa kattilassa maito, vanilja, maissitärkkelys ja kaada samalla jatkuvasti sekoittaen muna-sokerivaahdon joukkoon. kypsennä koko massaa matalalla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen kunnes se selvästi sakenee ja vaahto pinnasta laskeutuu.

Anna jäähtyä edelleen sekoittaen ja kaada jäähtynyt kastike suljettavaan astiaan. Huolellinen sekoittaminen valmistuksen aikana tekee kastikkeesta kuohkeaa ja ilmavaa. Visuaalinen resepti jossa teen myös marenkia löytyy instastani.

Tarjoile kastike heti kun se on jäähytnyt, tai nosta se kylmään seuraavaa päivää varten, jolloin sen maut ja rakenne ovat kehittyneet. Vaniljakastike kruunasi tällä kertaa omenaisen kvinoapiiraan ja yhdistelmä toimi loistavasti.

vaniljakastike3

0 vastausta

  1. Kiitos ohjeesta! Olen kokeilemassa vaniljakastiketta ensimmäistä kertaa ja siksi pari tarkentavia kysymystä, joihin en osannut instan kuvistakaan katsoa vastausta (oli niin nopeita kuvasiirtymiä 🙂 ). Eli kun munat ja sokeri vaahdotetaan aluksi, kuinka paksuksi vaahto tehdään? Sekoitetaanko vain sekaisin vai tehdäänkö paksu vaahto kuten sokerikakkupohja valmistaessa? Myöhemmän vaiheen sekoittelu: meneekö käsivispilällä vai tarvitaanko voimakkaampaa sekoittelua sähkövatkaimella? Kiitos kovasti avusta!

    1. Moikka,
      Periaatteessa riittää että sokeri ja munat on sekaisin. Käsivispilä käy hyvin myöhemmän vaiheen sekoitukseen. Käytännössä matalalämpö ja sekoittelet kunnes massa on n. 78-85 asteista. (jotta kanamuna on kypsää)
      Sit pois lämmöltä ja pieni sekoittelua ja kylmään. Kastike paksunee kylmässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?