Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ravintolauutuus Helsingissä | Ravintola Ora

”Tämä ei ole Chef & Sommelier, vaan jotain paljon hienompaa”, lausui keittiömestari Sasu Laukkonen, kun astuin sisään uutuuden karheaan ravintola Oraan Helsingin Ullanlinnassa. Samassa tilassa on toiminut aiemmin niin kuppilaa, baaria ja kiinalaista kuin Michelin tähtiravintolaakin. Mittavan remontin jälkeen entisen Chef & Sommelierin tiloihin on syntynyt uusi 23-paikkainen ravintola, jossa on aiempaa avoimempi keittiö ja vaalean skandinaavinen sisustuksellinen ilme. Sasun mukaan muutos oli välttämätön, jotta ravintola voisi edetä seuraavalle tasolle.

Ravintola Ora
Sijainti: Huvilakatu 28 A Helsinki 00150
Hinta: 85 € kuuden ruokalajin menu, 65 € viinipaketti

Aiemmasta poiketen Oran listalla on vain yksi menu. Syy on se, että näin ravintola voi panostaa täysin yhteen kokonaisuuteen. Rohkeaa, mutta mielestäni järkevää. Monissa ravintoloissa on turhankin laajat ruokalistat, mikä voi olla enemmänkin rajoite. Nykyinen avonainen keittiö tuo myös mahdollisuuksia, esimerkiksi toteuttaa paremmin myös pöydän vieressä kootut annokset.

Orassa kokataan ”no waste” -periaatteella ja vanhoja oppeja hyödyntäen. Toisin sanoin hyödynnetään sesongin mukaisia raaka-aineet kokonaisuudessaan, vihannekset parhainmillaan uloimpia lehtiä myöten. Kuuden ruokalajin menussa raaka-aineet ovat pääsääntöisesti lähellä tuotettua ja luomua. Muun muassa kokonaisesta lehmästä hyödynnetään kaikki mahdollinen, Laukkonen kertoi esimerkkinä.

Myös juomapuolelta löytyy erikoisuuksia, kuten Oralle kustomoitu gini, jossa löytyy mm. puolukkaa ja ruista. Ei siis ihan tavanomainen ryyppy.

Vierailullani ehdin myös maistaa yhtä Oran erikoisuutta, säilöttyj ruusun terälehtiä. Terälehdissä on säilömisen jäkeen herkän parfyyminen maku mutta rakenne on muuttunut yllättävän rapeaksi. Ystävällisesti Sasu antoi terälehdille reseptinkin, jota kaikki foodiet ja kotikokitkin voivat kokeilla.

Näkemäni ja kuulemani perusteella voin suositella Oraa laadukkaan ruoan ja pohjoismaalaisten makujen ystäville. Täällä täytyy itsekin illallistaa pitkän kaavan mukaan, kun aikataulu sallii.

Säilötyt ruusunlehdet à la Ora

Tarvitset:
kourallinen ruusun terälehtiä
3-prosenttista suolalientä (esim. desi vettä ja 3 grammaa suolaa)
puhdas purkki

Valmista näin:
Nosta puhtaalla ottimella ruusun terälehdet purkkiin ja lisää suolalientä niin, että lehdet peittyvät. Anna terälehtien marinoitua yön yli, jolloin rakenne ja maku muuttuvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?