Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tortillat speltistä

Sunspelt

Täytetyt tortillat ovat varmasti yksi helpoimmista ja suosituimmista arkipäivällisistä. Niillä tulee isommankin porukat vatsat täyteen nopsasti, jokainen saa itse päättää tortillansa täytteet ja täytevaihdot ovat lähes loputtomiin varioitavissa. Osa helppoudesta piilee luonnollisesti valmiissa tortillaletuissa, joille ei tarvitse tehdä muuta, kuin pikainen lämmitys. Noh, you know me, kaikki itsetehty kuulostaa aina paremmalta. Siinäpä näinkin pienen haasteen paikan – mitä jos tekisinkin tortillat itse?

Perinteinen tortilla-lettu koostuu maissijauhoista ja vedestä, mutta Suomessa laadukkaiden maissijauhojen löytäminen on haasteellista. Siksi päätinkin valmistaa tortillat kotimaisesta spelttivehnästä. Älä kuitenkaan anna vehnä-sanan hämätä. Vehnää on viimevuosina parjattu paljonkin, mutta speltissä on kyse niin paljon muustakin kuin vain vehnälajikkeesta. Speltti on siis jalostamaton vehnänsukuinen vilja. Se kasvaa vaatimattomissakin kasvuolosuhteissa ja menestyy Suomessa vehnää pohjoisemmilla leveysasteilla. Ravintosisältönsä puolestakaan sillä ei ole hävettävää. Se nimittäin sisältää runsaasti kuitua, erilaisia kivennäis- ja hivenaineita sekä kaikkia tarvisemiamme aminohappoja.

speltti tortilla

Vaikka toisin voisi kuvitella, on tortillojen tekeminen itse asiassa todella nopeaa ja helppoa. Raaka-aineita ei tarvita kuin muutama eikä taikinaa kohoteta. Tortilloista tuli todella meheviä ja ruokaisia, täytteet pysyivät nätisti sisällä ja rullaaminen sujui helposti. Suosittelen kokeilemaan!

Spelttitortillat (6 tortillaa)

320g Sunspeltin Spelt-alkuvehnäjauhoja*
180ml vettä
45ml öljyä
4g suolaa

Yhdistä kaikki aineet ja vaivaa yhtenäiseksi taikinaksi. Muotoile taikina tangoksi ja jaa kuuteen osaan, joista saat pyöritettyä palloja.

Kaulitse litistetyt taikinapallot letuiksi ja paahda kuivalla pannulla, kunnes hyvä pinta on molemmin puolin. Suosittelen kaulitsemaan ja paistamaan letut yksitellen ja pitämään muut taikinapallot sillä välin liinan alla, jotta ne eivät kuivu. Muista peitellä myös valmiit letut, etteivät ne pääse kuivumaan koviksi.

Vegaaniset lisäkkeet Tortilla

Täytteinä toimivat tällä kertaa paistettu ruusukaali, papumokko ja punakaalisalaatti. Toisin sanoen, täytteet sisään, rullaus ja syömään!

PS. Saatoitkin jo huomata samaisen ohjeen lyhyen videon muodossa Instagramissani. Olen viimeaikoina panostanut enemmän insta-videoiden tekemiseen, sillä niitä on mielestäni kiva katsella. Jos siis tykkäät videoresepteistä, käy ihmeessä katsomassa >

*Tuote saatu Sunspeltiltä

2 vastausta

  1. Hyvältä kuulostaa!
    Se on hassua miten työläältä se tortillalättyjen tekeminen tuntuu ajatuksen tasolla, mutta oikeesti se on niin yksinkertaista ja nopeaa! Ja lopputulos on niin paljon parempi mitä ostetut (munkin mielestä kaikki itsetehty kuulostaa jo lähtökohtaisesti paremmalta!!).
    Spelttijauhoista en ookaan kokeillut tortilloja tehdä, kokeilulistalle menee. Härkäpapujauhoja tosin oon ujuttanut vehnäjauhojen lisäksi taikinaan, toimi hyvin!

    1. Kiva kuulla! Härkäpapujauhoja pitää testata, nehän vissiin toimii niikuin muutkin papujauhot 🙂 On paljon muitakin kotiruokia, joiden itse valmistaminen ei vie aikaa juurikaan teolliseen vastineeseen verrattuna 😀 Aion tehdä niistä juttuja sitä mukaa kun aikataulu antaa myöten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?