Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tofuwokki – aasialaista kotioloissa

wokkipannu suositus
Wokkipannu on itseasiassa ikivanha keksintö ja välillä yllättää kuinka kätevä se on ihan paistamiseen. Sain tämän pannun testiin Mastermark brandsiltä, kun kerroin tekeväni vähän wokkia.

Olen vakaasti sitä mieltä että etnisissä ravintoloissa on arvostettu kasvisruokailoita jo kauvan ennen kuin se oli trendikästä. Itseasiassa, vielä nykyäänkin saat mitä todennököisemmin parempaa kasvisruokaa kiinalaisesta, thaimaalaisesta, intialaisesta tai nepalaisesta ravintolasta.

Vaikka kasvisruoka on ottanut hyppyaskelia eteenpäin, on yhä paljon ihmisiä joiden käsitys tofusta on päivittämättä, joten päätin valmistaa tofua pitkästä aikaa. Wokki idea tuli Tiktokin kautta kun sitä osasi kysyä muutama vannoutunut seuraajani, joten lisätään sekin tähän.

Wokkaus ihan yleisesti tarkoittaa suomessa paistamista kuperassa pannussa. Tässä pannussa on kuitenkin rajallisesti pintaalaa joten, joten tulen käyttämään tässä reseptissä myös toista pannua siihen että tofu muuttuu rapeammaksi. Wokki soosien kuningas? Soijaa, jotain makeaa ja jotain hapanta = hyvä lopputulos. Selkeämmin kerrottuna, soijan lisäksi pieni määrä ketsuppia tai sweet chiliä ja etikkaa tekee maku kokonaisuudesta aika lähelle semmoisen mitä joissakin aasialaisissa ravintoloissa voi saada. Toki, iso osa mausta tulee myös tuore tavarasta kuten chilistä ja inkivääristä, joiden rooli on käytännössä korvaamaton. Kevät sipulia rakastan mutta sitä on vain niin kehnosti saatavilla että se jäänyt pois. Wokkia voi toki tarjoilla riisin kera mutta tällä kertaa vermiselle saa hoitaa homman.

tofun wokkaus
Keittiön pöydällä oli liian valoisaa niin laskin lautasen jakkaralle. Ihan ok kuva pikku häsläyksellä 🙂

Tofuwokki

1pkt tofua
1/2rsa herkkusieniä
1/2ps sokeriherneitä
2 porkkanaa
2 chiliä
10cm pala inkivääriä

3rkl soijaa
2rkl ketsuppia (olisin käyttänyt sweet chiliä jos sitä olisi ollut)
2rkl vettä
1rkl etikkaa (riisiviinietikka olisi hyvä mutta tavallinenkin käy)
öljyä (maapähkinä öljy sopisi tähän mutta rypsillä mentiin)

2 vermiselli levyä
paahdettua seesamöljyä
seesamin siemeniä
tuoretta korianteria
kurkusta leikattua spaghettia

Aloita kuutioimalla tofu ja laittamalla se liinan alle kuivumaan. Näin se paistuessaan muuttuu rapeaksi. Käsittele sitten vihannekset, chili ja inkivääriä, ja leikaa kaikki pieniksi suikaleiksi tai paloiksi. Kuumenna pannussa öljyä ja aloita lisäämällä hetkeksi inkivääri ja chili. Lisää sitten perään kaikki muu ja paistele rauhassa. Toisella pannulla, paista tilkassa öljyä tofu rauhassa rapeaksi. Kolmantena, kiehauta n. 1l vettä isossa kattilassa. Kun vesi on kiehunut, lisää vermiselli, laita kansi päälle ja levy pois päältä. Kun vermiselli on hautunut valmiiksi, siivilöise ja ravistele kuivaksi. Kun vihannekset ovat pehmenneet, lisää wokkipannulle soijaa, ketsuppi, vettä ja etikkaa. Lisää sitten rapeaksi paistetut tofut ja vermiselli. wokkaile hetki ja sammuta levy. Annostele sitten lautaselle, korsistele seesamin siemenillä, paahdetulla seesamn öljyllä ja tuoreella korianterilla.

Tarjoilin lopputuloksen kurkku spaghetin kera, jolloin lopputulos on sitäkin raikkaampi ja värikäs. Hyvää ruokahalua.

tofuwokki
Kurkun keskiosa on niin nestepitoinen että sitä osa ei syö. Tämmöisten soijapitoisien ruokien seurassa kyllä meni aivan mahtavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?