Juusto ja kerma sopivat suolaiseen piirakkaan kuin nenä päähän. Harvoin tulee edes kokeiltua mitään muuta versiota, kun tällä ei oikeastaan edes voi mennä pieleen. Otin itseäni niskasta kiinni ja laitoin vanhanaikaiset mielikuvani tuulettumaan. Mitäpä jos tekisin suolaisen piirakkatäytteen ilman maitotuotteita?
Silkentofu on jännä raaka-aine. Siitä löytyy hiukan creme fraichen tyyppistä rakennetta ja siitä saa öljyn kanssa porattua majoneesia. Se kestää hyvin myös kuumennusta, minkä pääsin testaamaan tässä piirakkareseptissä samalla, kun tyypitin uuden Ruoka & Viini -messuilta hankkimani vuoan.
Piirakkapohja
135g täysjyvä-ohrajauhoja
135g täysjyvä-spelttijauhoja
150g kirkastettua voita
1 kananmuna
suolaa
- Kirkasta voi ja anna jäähtyä jääkaapissa kovaksi. Mittaa jauhot sillä välin leivontakulhoon.
- Lisää jauhojen joukkoon kovahko voi, muna ja suola. Nypi taikina muruiseksi ja vaivaa, kunnes yhtenäistä.
- Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja nosta pari senttiä myös reunoille. Pistele reikiä pohjaan haarukalla ja laita uuniin esipaistumaan 12 minuutiksi 200 asteeseen.
Tofu-oliivi täyte
80g kalamata-oliiveja halkaistuna
100g silkentofua
3rkl oliivipurkin suolalientä
2 kananmunaa
20g ravintohiivaa
1 kuorittu sipuli
3 lehtikaalin lehteä
1 valkosipulin kynsi
öljyä paistamiseen
suolaa, pippuria, happoa
- Silppua sipuli, revi lehtikaali suikaleiksi ja paista öljyssä molempia pannulla, kunnes ovat ottaneet vähän väriä.
- Poraa sauvasekoittimella tofu, suolaliemi, kananmunat, valkosipuli ja ravintohiiva yhtenäiseksi massaksi. Lisää joukkoon mausteet, happoa ja tarkista maku.
- Lisää esipaistetulle piirakkapohjalle sipuli- ja lehtikaalipaistos.
- Kaada tämän päälle tofu-munamassa ja asettele oliivit pinnalle.
- Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Hyvää tuli, vaikka itse sanonkin! Jännä juttu toisaalta, että juustottomuudesta huolimatta piirakka oli aika juustoisen (johtuen ravintohiivasta). Tästä satsista söi kaksi nälkäistä iltapalaksi ja hyvin riitti vielä seuraavan päivän lounaaksikin. Maullisesti piirakassa oli hiukan kreikkalaista henkeä, rakenteen kannalta tofu toimi loistavasti, koska piirakka ei ollut kuiva.
PS. Allergikoille pari variaatiota: mikäli piirakasta haluaisi täysin gluteenittoman, pohjataikinassa olevat jauhot voi korvata esim. maissijauhojen, tattarijauhojen ja riisijauhojen seoksella. Piirakka sopii maitoallergikolle, kunhan voi on kirkastettu kunnolla.