Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tofucurry | kaikkea muuta kuin mauton

Jos vietät lihatonta lokakuuta tai kaipaat muuten vain mausteista ruokaa lämmittämään viilenevinä päivinä, niin nyt vinkkaan helpon ja vieläpä vegaanisen arkiruoan. Curry on yksi talvikauden suosikkiruoistani. Mutta siinä täytyy olla makua ja potkua! Mausteet ovat siis avainasemassa ja tässä yhteydessä sitä roolia vetää punainen currytahna. Tofu ja kookosmaito puolestaan tuovat ruokaisuutta.

Jotta curryn makumaailma on onnistunut, ei mausteeksi riitä pelkästään kuiva currymausteseos. Erilaisilla currytahnoilla syntyy todella vivahteikas ja tulinen lopputulos. Curryn maut kehittyvät rasvojen kanssa kuumentaessa, eli käytäessä tahnaa tai kasaa kuivamausteita, olisi hyvä kuullotella niitä rasvassa ennen muiden aineksien lisäämistä jotta lopputulos maistuu joltakin.
Ehkä helpoin ja käytetyin currytahna on punacurry joka on tunnetaan thaimaalaisena currynä vaikka punaista curryä syödään ympäri aasiaa. Erilaisia currytahnoja voi tarjota myös pöytämausteina yhdistämällä öljyn kanssa, jolloin ne säilyvät pitkään ja antavat tarvittaessa pienissäkin määrin sopivaa potkua ruoalle.

Omasta mielestäni basmatiriisi sopii paremmin currylle kuin jasmiiniriisi. Jos tekisin kiinalaista ruokaa, jasmiiniriisi sopisi paremmin. Basmatiriisi on huomattavasti intonaisempaa ja siksi se sopii esimerkiksi paksumman kastikkeen seuraksi.

Tofu curry

Tarvitset:
1pkt maustamatonta Jalotofua*
2rkl punaista currytahnaa, esim. Spice Up!*
1rkl inkivääritahnaa, esim. Spice Up!*
1tl sokeria
2rkl öljyä
1 prk kookosmaitoa
2-3rkl vegaanista kalakastiketta (sienisoijaa johon uutetaan wakamea tai noria hiukan)
1/2 limen mehu
2-3 tuoretta chiliä
1pnt korianteria

Valmista näin:
Leikkaa tofu paloiksi ja laita keittiöpyyhkeen päälle hetkeksi kuivumaan.

Sillä välin, lisää kattilaan öljyä ja laita currytahna freesaantumaan. Lisää hetken kuluttua inkivääritahna, vege-kalakastike ja sokeri.

Laita pannu kuumenenaan ja paistele hyvä väri tofuun.

Lisää currykattilaan kookosmaito ja anna hetken kiehua kokoon. Kun kastike on hiukan paksuuntunut, lisää joukkoon rapeaksi paistettu tofu, limen mehu ja vasta tarjoillessa viimeistele tuoreella korianterilla. Jos sinulla on mietoja chilejä, ne sopivat täysin kypsentämättöminä viimeistelyyn. Jos taas haluat tulisuutta, voit kokkailun alussakin lisätä ne joukkoon. Olen havainnut, että paistaminen ja paahtuminen lisäävät chilien potkua. En tiedä johtuuko se siitä, että kapsisiini uuttuu ruoan rasvoihin siitä, että vai nesteen haihtumisen myötä chili on tiiviimpi.

Curryn yksi vahvuus on sen säilyvyys, se pysyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa ja sopii hyvin työevääksi riisin kera. Makukaan ei huonone säilytyksessä, kuten joillekin ruoille saattaa käydä.

*Tuotteet saatu blogin kautta

tofun paistamisesta löytyy myös instavideo:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?