Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Teff-jauho | Gluteenitonta superruokaa Etiopiasta

Erikoisten ja eksoottisten viljavalmisteiden ja jauhojen valikoima ihan peruskaupoissakin on viimevuosina ilahduttavasti kasvanut. Yksi itselleni vähän tuntemattomampi on teff, jota viljellään erityisesti Eritreassa ja Etiopiassa. Hirssinsukuisen teff-heinän siemenistä jauhetaan jauhoa, joka on luonnostaan gluteenitonta. Siemenet ovat niin pieniä, ettei niitä voi kuoria, joten teff-jauhot ovat täysjyväjauhoja. Teff-jauhot sisältävät myös kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, kuitua sekä mineraaleja kuten kalsiumia ja magnesiumia. Proteiinipitoisuutensa ansiosta sopii hyvin siis myös vegaaneille.

Teff-jauhon maussa on aavistus pähkinäisyyttä ja se soveltuu hyvin leivontaan, esimerkiksi leipätaikinaan, sekä kastikkeiden suurustamiseen. Etiopialaisesta keittiöstä monelle on tuttu injera-leipä, joka valmistetaan juurikin teff-jauhoista.

Injera-leipä muistuttaa lettua, jossa on hapan maku. Teff-jauhoista valmistetaan hapan juuri, joka saa tekeytyä muutaman päivän. Injeralle löytyy myös helpotettuja ohjeita, joissa hiivaa apuna käyttäen saadaan lyhennettyä valmistusprosessia. Minua ei kuitenkaan haittaa odotella juuren valmistumista, joten tein injeraa ihan perusreseptillä. Injeraa syödään erilaisten kastikkeiden, linssimuhennoksen tai kasvislisäkkeiden kanssa, ja se kuuluu syödä käsin. Teff-jauhoja löytyy hyvin varustetuista marketeista ja tietenkin verkkokaupoista.

injera3

injera1

Injera-leipä

Tarvitset:
1 kuppi teff jauhoja (esim. Foodin)
1 kuppia vettä

Valmista näin:
Sekoita jauhot ja vesi syvässä astiassa löysäksi taikinaksi. Jätä taikina huoneenlämpöön kevyesti peitettynä 2-3 päiväksi, jolloin taikina muuttuu happamaksi. Paista kuivalla pannulla taikinasta ohuita lettuja. Lyhyt paistaminen riittää, letut kypsyvät nopeasti. Videossa näkyy nopeutettuna miten homma toimii.

Tarjoilin injeran tällä kertaa linssimuhennoksen ja tuorevihannesspiraalin kera.

injera2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?