Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Nyt ei jää nälkä – Täyteläinen speltitto

Talvinen lohturuoka ei tästä paljoa parane! Risoton tyyliin valmistettava speltitto ottaa aikansa, mutta lopputulos ei jätä kylmäksi. Loistavaa viikonloppuruokaa siis. Suosittelen myös keittämään kerralla enempi spelttiä kypsäksi, jotta sitä on helpompi käyttää pitkin viikkoa.

Kokonaiset spelttijyvät ovat todella täyttäviä ja niiden painosta 10 % on pelkkää kuitua ja 15 % proteiinia. Spelttijyvät sopivat passelisti myös ruokaisiin salaatteihin.

Speltitto kahdelle

Tarvitset:
2dl spelttijyviä
1l kasvislientä tai vettä
1/2 sitruunan mehu
1rkl voita
suolaa
pippuria
kovaa juustoa raasteena

Valmista näin:
Keitä spelttijyviä kasvisliemessä tai vedessä hyvin hiljalleen noin 1,5 tuntia. Mikäli neste näyttää loppuvan, laita lisää. Kun jyvät ovat kypsiä, nestettä saisi olla jäljellä vajaa desi.

Lisää kypsän speltin joukkoon voi,  raastettua juustoa ja ripaus suolaa, kuumenna ja vatkaa. Rasva ja tärkkelys muodostavat vatkatessa jäljellä olevasta nesteestä paksumpaa.

Lopussa purista sitruunan mehu, lisää pippuria ja tarkista maku. Viimeistele halutessasi juustoraasteella. Seurana speltitolla oli tällä kertaa kurkku-kaalisalaattia.

speltti2

Vinkkejä

Tässä speltitossa käytin pitkään kypsytettyä (9 kk) goudaa, mutta perinteisesti parmesaani, Grana Padano tai vaikka Gruyère käyvät hyvin.

Muuntelu

Entäpä jos pitäisi tehdä vegaaninen versio? Korvaa voi oliiviöljyllä ja juusto ravintohiivahiutaleilla. Muista kuitenkin vatkata speltittoa hiukan pitempään, jotta tärkkelys todella irtoaa ja paksuntaa rakenteen pehmeäksi.

speltti1

speltti3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?