Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tätä et tiennyt näistä jogurteista

Aiemmin syksyllä vertailin erilaisia maustettuja jogurtteja, ja ajattelinkin tehdä saman nyt tällä kertaa maustamattomilla turkkilaisilla jogurteilla. Valmiiksi maustettuja jogurtteja tulee ostettua todella harvoin, mutta sen sijaan paksua turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia kuluu keittiössämme enemmän.

Usein kysytään, mikä ero on turkkilaisella ja kreikkalaisella jogurtilla? Mielestäni selvin ero on siinä, että kreikkalaista jogurttia on valmistusvaiheessa valutettu pitkään, mikä tekee jogurtista hyvin proteiinipitoista ja hyvin nestettä sitovaa. Tavallisemmin kreikkalainen jogurtti sisältää rasvaa 4-6 %. Turkkilainen jogurtti on puolestaan rasvaisempaa, mutta ei sido yhtä hyvin nestettä verrattuna kreikkalaiseen jogurttiin.

Tässä julkaisussa perehdyn kuitenkin kolmen yleisesti käytetyn turkkilaisen jogurtin eroihin.

jogurtti vertailu

Rasva ja proteiinit

Kussakin jogurtissa on 10g/100g rasvaa, mikä kertoo niiden olevan täyttä tavaraa ja myös ruuanvalmistukseen sopivia. Proteiinipitoisuuksia vertailemalla voi pääasiassa päätellä, kuinka tiheästä jogurtista on kyse. Eniten proteiinia on Salakis-jogurtissa eli 4,2g/100g. Lidl:n jogurtissa proteiineja on 3,4g/100g ja Rainbow-jogurtissa taas 3,2g/100g.

Rakenne

Kuten kuuluukin, oli kaikkien jogurttien rakenne paksua ja lohkeilevaa, hiukan heraa erottuu jogurtin pintaan. Rakenteeltaan paksuinta oli Salakis-jogurtti, mutta ero oli hiuksen hieno. Ohuin ja pehmein oli puolestaan Rainbown turkkilainen jogurtti.

Ainesosat

Kun tarkastelin jogurttipurkkien alkuperämaa-merkintöjä ilmeni, että kaikki nämä jogurtit ovat saksasta. Kaikkien jogurttien ainesosaluettelot ovat lyhyitä eikä niissä ole mitään sinne kuulumatonta:
Rainbow – pastöroitu kerma, hapatteet
Lidl – pastöroitu kerma, hapatteet
Salakis – pastöroitu kerma, pastöroitu maito, hapatteet

Pakkaus

Ulkoisesti laadukkaimmalta näyttää Salakis-jogurtti. Ämpäri-pakkaukset ovat kestävämpää tekoa, mutta Rainbown jogurttipurkki on huomattavasti helpommin rikkoutuva.

Mielenkiintoisena sivuseikkana: Salakis-jogurttin kannessa oleva mies ei ole turkkilainen vaan kreikkalainen henkilö jonka kuvaa oli käytetty luvatta.

Maku

Kun testailimme jogurtteja sokkona, totesimme, etteivät erot ole huomattavia, mutta rakenteen puolesta hiukan pidemmän korren vei Salakis- jogurtti. Hinnallisesti näistä tosin erottui edukseen Lidln ja Rainbown jogurtit, jotka olivat noin 30 % halvempia kuin Salakis.

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että pieniä eroja löytyi, muttei niin suuria, että ehdotonta ykköstä olisi helppo sanoa.

Mitä jogurttia tykkäät käyttää, maustettua, maustamatonta vai jotain muuta?

jogurtti vertailu

4 vastausta

  1. Turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia juoksevan hunajan, hdelmien tai marjojen kera. Päälle voi ripotella erilaisia siemeniä, hiutaleita tai vaikkapa vähän epäterveellisempää marjaista muromysliä <3

    1. Kuulostaa hyvältä, olen kokeillut kans tehdä itse muromysliä joka ei välttis niin epäterveellistä ole 🙂

  2. Ei tullut muuta uutta tietoa näistä jogurteista kuin se, että Salaskis ei näköjään käytä enää lisäaineita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?