Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tanskalainen Voileipä | Klassikko Töölössä

En ole koskaan käynyt Tanskassa, mutta tanskalaiset voileivät, eli smørrebrødit, ovat kyllä tulleet tutuiksi. Tanskalaiset voileivät eroavat tavallisista siten, että ne ovat avoimia ja päälliset on usein aseteltu kauniisti erityisellä huolella. Voisi melkein sanoa tätä omaksi taiteenlajikseen.

Voileipiä on ollut olemassa jo iät ajat erilaisissa muodoissa, kerrostettuna, paistettuna tai avoimena. Tanskassa voileipäkulttuuri sai alkunsa 1800-uvulla ja nykyään niitä on tarjolla niin perinteisesti kuin modernimmin esille laitettuna. Suomeen uskoisin tanskalaisten voileipien rantautuneen 50-60-luvulla, jolloin Suomessa yleistyvät monet muutkin kansainväliset herkut. Myös tietääkseni ainut pääkaupunkiseudun voileipäravintola, Tanskalainen Voileipä, perustettiin 1964.

Tanskalainen Voileipä
Sijainti: Cygnaeuksenkatu 5, Helsinki
Hinta: 7-8 € per voileipä ja pieni voileipä 3,5 €

Sain kutsun Tanskalaiseen Voileipään ja kävin siellä visiitillä viime viikolla. Täytyy myöntää, että etukäteen ajatukseni tästä ravintolasta olivat ristiriitaiset. Ravintolan kotisivut ehkä kaipaisivat raikkaampaa ilmettä eivätkä ne anna rehellistä kuvaa voileipien laadusta. Toisaalta kuitenkin kaikki lukemani arvostelut tästä paikasta olivat vain hyvää. Noh, ei auttanut muu kuin mennä itse katsomaan.

Yhden asiakaspaikan ravintola

Astuessani sisään Tanskalaiseen Voileipään, olin melkoisen hämmästynyt. Pienessä ravintolassa on vain yksi pöytä ja vieressä tiski, josta voileivät tilataan. Seinällä olevista vanhoista plakaateista kävi ilmi, että ravintolalla on vain yksi istumapaikka ja 11 seisomapaikkaa. Tällaista en ole ennen nähnyt! Seinällä on paljon tanskaan liittyviä historiallisia kuvia ja ikkunalaudalta löytyy myös leivänleikkuri aikojen alusta.

Pääsin toki myös maistamaan muutamaa eri voileipää. Ulkonäöllisesti leivissä oli paljon vanhan ajan henkeä, mutta toisaalta näin heti, ettei näin tarkasti ja yksityiskohtaisesti laitettuja leipiä tehdä massatuotantona. Ensimmäinen puraisu oli talon maksapateevoileivästä (tähän täytyy lisätä ,etten ole mikään suuri maksapateen kuluttaja). Patee oli kyllä niin pehmeää, ettei sitä uskoisi välttämättä pateeksi. Omaan makuuni erittäin vahva esitys haastavasta aineksesta. Sitten maistoin paahtopaistileipää. Paahtopaisti oli juuri niin ohutta, ettei sen pureminen tuottanut mitään haasteita, paahdetut sipulit ja talon salainen remoulade olivat kyllä hyvä yhdistelmä. Viimeisenä maistoin katkarapuleipää, joka oli koottu todella tarkasti. Tähän omistajan vaimo lisäsi, että katkaravut asetellaan leivälle yksitellen. Leipä pysyi aika siististi kasassa syödessä, mikä ei ole helppoa toteuttaa.

Muuttumaton mutta laadukas

On ravintoloita, jotka toimivat samoilla ohjeilla vuodesta toiseen, ja sitten on ne paikat jotka heräävät uusimpiinkin trendeihin. Tanskalainen Voileipä -ravintola on pysynyt lähes muuttumattomana 50 vuotta ja tälle on hyvää syy. Ruokatuotteen laatu on omaa luokkaansa ja ravintolalla on omat kanta-asiakkaansa. Ravintolan liiketoimintaan kuuluu myös vahvasti tilauspalvelu eli voileipiä voi tilata isompiinkin tilaisuuksiin. Jokainen voileipä valmistetaan tilauksesta eli yhtäkään voileipää ei ole valmiina varastossa.

Pääsin vilkaisemaan keittiötäkin. Yllättäen keittiö on isompi kuin itse asiakastila, mikä selittää sen, miten tässä talossa tuotetaan parhainmillaan useita satoja voileipiä päivässä ja toimitetaan moniin eri paikkoihin.

Vatsa täynnä ja mieli virkeenä voisin sanoa, että tässä ravintolassa käyminen oli ainutlaatuinen kokemus.

Kehitettävää

Muutama astetta modernimpi leipä voisi sopia listalle ja samalla houkuttelisi uusia asiakkaita.
Ravintola kotisivut ovat erittäin retrot joten pieni facelift voisi tehdä terää.
Anniskeluoikeuksia ravintolalla ei ole, mutta erikoisolut yhdistettynä laadukkaaseen voileipään ei kuulosta olleenkaan huonolta.
Ravintola on auki vain päivällä klo 9-17.

Kehuttavaa

Kaikki maistamani voileivät olivat erittäin hyvän makuisia ja laadukkaasti käsityönä valmistettuja.
Tilassa on jotain vanhaa ja nostalgista, joka tuo lämpöistä oloa.
Koska ravintola keskittyy puhtaasti voileipiin, löytyy täältä valikoimaa vaativaankin makuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?