Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Herkulliset ja helpot spelttisämpylät

Kesän matkat ja muut kiireet ovat pitäneet leipomishirmuani loitolla. Kuitenkin viime viikonloppuna päätin leipasta hiukan sämpylöitä, kun kaipasin käsille tekemistä. Leipomisessa on parasta se, että voi käyttää varastosta kaikkea pois tasaisesti, jotta kuivakaapeissa pysyy edes jokin järjestys. Nämä spelttisämpylät syntyivät spelttijauhoista, punaisesta palmuöljystä ja olutmaltaista. Tällä kombolla syntyi todella mainioita leipäsiä. Atooppinen ihoni ei ole yhtä innoissaan leipomisesta, joten helpotin tilannetta vaivaamalla tällä kertaa taikinan kokonaan lusikan avulla. Jos omistaisin yleiskoneen, saisi se hoitaa ainakin osan vaivaamisesta.

Tällä ohjeella syntyi viisi suurehkoa sämpylää. Osa meni suoraan suuhun ja loput pakkaseen hätävaraksi.

spelttisämpylät

spelttisämpylät

Spelttisämpylät punaisesta pamuöljystä

Tarvitset:
300g speltti täysjyväjauhoja (SunSpelt)
200g vettä
30g olutmaltaita
15g auringonkukansiemeniä
7g suolaa
7g sokeria
30g punaista palmuöljyä (Bonred)
koristeluun halutessa seesaminsiemeniä

Valmista näin:
Yhdistä reilun kädenlämpöinen vesi, olutmaltaat, hiiva, auringonkukansiemenet ja sokeri. Anna seoksen seistä 10 minuuttia ja mittaa sillä välin loput ainekset. Lisää joukkoon ensin jauhot vähitellen, sitten suola ja viimeiseksi palmuöljy. Vaivaa taikinaa vähintää 10-15 minuuttia. Anna tämän jälkeen taikinan kohota peitettynä 50 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kohotuksen jälkeen nostele taikinasta sämpylöitä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paistoaika vaihtelee sämpylöiden koosta ja uunista riippuen, mutta itse paistoin näitä 180 asteessa noin 15 minuuttia.

Samainen sämpyläohje löytyy myös instavideoltani.

spelttisämpylät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?