Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Sitruunaposset | Helppo klassikko

Kun tehdään kotona kaikki (tai ainakin melkein kaikki) alusta alkaen itse, niin jotenkin alkaa huomata, että klassikot on hyvästä syystä klassikoita. Yhteensointuvat maut, loistava rakenne ja muokattavuus ovat asioita, joita arvostan ruuanlaitossa suuresti. Vanha kunnon posset-jälkiruoka täyttää nämä klassikon elementit täydellisesti.

Posset on hapon ja rasvan yhteisvaikutuksesta hyytyvä, yleensä makea jälkiruoka. Jos kemia kiinnostaa, niin kannattaa vilkaista Anun luennolla ollutta possettestiä. Possettia on valmistettu jo keskiajalla, tosin silloin se oli usein lämpimän juoman muodossa ja sitä saatettiin suurustaa leivänmuruilla. Possetilla uskottiin olevan myös flunssaa lieventäviä vaikutuksia.

posset3

posset4

Tämän jälkiruuan ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu vaivattomuus ja yksinkertaisuus. Raakaaineita ei tarvita kuin muutama ja nekin yleensä löytyvät kaapista valmiina. Tässä possetissa käytin sitruunaa, mutta sen sijaan voisi yhtä hyvin käyttää vaikkapa limeä, yuzua, puolukkaa, tyrniä tai ihan vain sitruunahappoa ja vettä. Täytyykin muuten laittaa korvan taakse, että kun puolukkakausi taas tulee, voisi possettia tehdä puolukan hapolla. Siihen on kuitenkin vielä aikaa, joten käytetään tämän sesongin herkkuja, eli sitruksia, ennemmin!

Sitruunaposset

Tarvitset:
1 sitruuna
2dl kermaa
2-3rkl sokeria
halutessa mausteita: vanilija, kaneli, tähtianis, sitruunan kuorta

Valmista näin:
Keitä kattilassa kermaa, mausteita ja sokeria muutama minuutti. Nosta kattila lämmöltä ja purista sekaan sitruunan mehu, sekoita ja anna seistä muutama minuutti.

Siivilöi seos (mikäli käytit mausteita). Kaada massa haluamiisi tarjoiluastioihin ja nosta kylmään hyytymään. Posset hyytyy hapon ja rasvan määrästä riippuen 2-4 tunnissa.

Koristeluun voi käyttää vaikkapa suklaakakun murua ja sitruunan segmenttejä.

Posset sopii erinomaisesti juhlajälkkäriksi, voit nimittäin tehdä possetit jääkaappiin valmiiksi etukäteen ja koristella juuri ennen vieraiden saapumista. Lisäpisteitä söpöydestä tulee, jos teet possetit vielä kannellisiin purkkeihin, jolloin jokainen saa ovata oman pikku makeansa.

posset2

posset5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?