Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ravintola Säm ja maukas shabu shabu

Ehkä olet jo huomannut Eteläesplanadille tulleen uuden ravintola Sämin? Kyseessä on Hans Välimäen ja Restamaxin uusin ravintola, jossa menulta löytyy sekalaisesti erilaisia aasialaisia herkkuja rennosti länsimaalaiseen tyyliin fuusioituna. Listalla on mm. buneja, sushia, ramenia ja salaattia. Sämin yläkertaan on lisäksi hiljattain avautunut Tampereelta monille tuttu konsepti, Masu. Tällä kertaa pääsin kuitenkin syömään Sämin alakerrasta löytyvään eksklusiiviseen tilausravintolaan, jonka erikoisuuksiin kuuluvat mm. shabu shabu ja teppanyaki.

Ravintola Säm
Sijainti: Eteläesplanadi 22
Hinta: 70€/hlö beef shabu shabu ja 85€/hlö fish& seafood sekä premium beef

Shabu shabu, teppanyaki?

Shabu shabu on käytännössä aasialainen versio fonduesta. Keskellä pöytää on lämmin liemi, johon ruokailijat dippaavat syömäpuikoilla lihaa, kalaa tai vaikka kasviksia. Jos joku ruokailija tiputtaa esimerkiksi lihapalansa liemeen, saattaa tiputtaja saada leikkimielisen tehtävän muilta ruokailioijlta. Tämän ruokalajin alkuperä tulee kiinalaisesta hot potista, joka muistuttaa paljon shabu shabua.

Vastaavasti teppanyakia nautitaan istumalla parillan ympärillä, jolla kokki paistaa ja vetää showta ruokailioille. Esimerkiksi kaikki nämä videot, joissa joku pomputtelee kanamunaa lastan päällä, ovat juurikin teppanyakia. Tämän ruokalajin alkuperä on japanilainen ja se keksittiin 1945, kun Japaniin alkoi virtaamaan turismia. Näyttävä ruuanvalmistus taisi vedota länsimaalaisiin turisteihin.

Olin pressi-illallisella hiljattain kokeilemassa juuri shabu shabua. Paikalla oli kasa tuttuja naamoja medioista ja blogeista. Avonaisessa keittiössä hääräsi Hans sekä kaksi hänen kollegaansa.

Pöydästä löytyi erilaisia lihoja, esim. kohtuullisen mureaa Black Angus -härkää, vihanneksia valtavassa kulhossa ja muutama pieni kippo lisäkkeitä. Alkuun olin ehkä vähän hukassa, mutta, kun pääsin hommassa jyvälle ja dippailemaan lihoja ja kasviksia, oli tunne toinen. Ruokajuomana toimi japanilainen olut ja aasialaisiin makuihin hyvin istuva viini. Ruokaa oli riittämiin ja mikä parasta, saimme maistaa erilaisia herkkuja myös teppanyaki-grillistä sekä sushia heidän tavallaan.

Ehkäpä parasta koko aterialla oli steam bun, josta löytyi häränrintaa ja misoa. Jos olet käymässä, maista ainakin tätä!

Jos minulla olisi pieni porukka vietävänä ravintolaan, en kahta kertaa miettisi Sämin kohdalla, olihan tämä ihan erilainen kokemus muihin sosiaalisiin ravintolaelämyksiin verrattuna. Pressin illan järjesti D’oro media.

Kehitettävää

Kaikki oli valmiiksi pöydässä, kun tulimme paikalle, jolloin osa yllätyksestä jäi pois. lihat ja vihannekset tuodaan pöytään vieraiden siinä istuessa on ehkä alku astetta tunnelmallisempi.
Sake tai yuzu-coctailit, olisivat myös voineet toimia juomapuolella.
Ravintola sämin sivuilta löytyy todella huonosti tietoa itse shabu shabusta tai sen hinnoista.

Kehuttavaa

Paras kokemukseni kyseisestä konseptista.
Kaikki pieni mitä tuotiin pöytiin jo ruokaileville asiakkaille oli ns yllätyksellistä ja hienoa.
Silakkanigiri oli suurien kehujen veroinen, näitä pitäisi olla jokaisessa sushipaikassa.
Puitteiden tai tunnelman puolesta ei ollut valittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?