Kaiken leipomisen vastapainoksi tulee arkisin tehtyä paljon erilaisia salaatteja ja kasvispainotteisia ruokia. Talvella kylmä salaatti ei ehkä ole ensimmäisenä mielessä, vaan lautaselle kaipaa lämpimiä keittoja, muhennoksia, curry-kastikkeita ja sitä rataa. Nyt on kuitenkin laskiaispullat herkuteltu, joten rouskuva salaatti ei kuulosta ollenkaan huonolta vaihtoehdolta.
Vuodenaikaan sopivilla raaka-aineilla ja sopivilla mausteilla tulee salaatista kaikkea muuta kuin tylsä. Salaattiannoksesta saa heti paljon näyttävämmän ja mielenkiintoisemman, kun sen koostaa muutamasta erilaisesta ja ihan yksinkertaisestakin salaattikomponentista. Vaikka voisi ajatella, että monipuolisen salaattikulhon koostamiseen kaikkine komponentteineen menisi tuhottomasti aikaa, ei tämän kulhon valmistelut vieneet montaa minuuttia. Tällä kertaa salaattikulho sisälsi kolmea erilaista salaattia; jotain rouskuvaa, jotain mausteista ja jotain täyttävää, sekä pehmeätä tahinakastikketta. Annoksista riitti hyvin kahdelle, mutta ohjeita on helppo muokata syöjämäärän mukaan.
Omena-punasipulisalaatti
Tarvitset:
1 omena
1 punasipuli
Valmista näin:
Kuori sipuli ja leikkaa se ja omena ohuiksi tikuiksi. Laita tikut jääkylmään veteen, jossa on hiukan suolaa, ja pidä vedessä tarjoiluun saakka.
Lehtikaali-sellerisalaatti
Tarvitset:
3-4 lehtikaalin lehteä
2 varsisellerin vartta
kourallinen maapähkinöitä rouhittuna
Mausteita: sumakkia, oreganoa, cayennepippuria ja suolaa
Valmista näin:
Ryöppää lehtikaalia ja selleriä noin 1o sekuntia. Jäähdytä jääkylmällä vedellä. Leikkaa ryöpätyt kaalin lehdet ja sellerin varret pieneksi silpuksi. Sekoita mausteet ja maapähkinämuru leikkattujen vihannesten joukkoon. Anna tekeytyä muutama minuutti ennen tarjoilua.
Papu-spelttisalaatti
Tarvitset:
2dl kypsää spelttiä
1dl kypsiä papuja
1rkl oliiviöljyä
1rkl siideriviinietikkaa
suolaa
Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku ennen tarjoilua.
Tahinakastike
Tarvitset:
2rkl tahinaa
1rkl sinappia
1rkl chilikastiketta
1 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
1rkl seesamöljyä
suolaa, kanelia, maustepippuria
vettä tai omenamehua kastikkeen ohentamiseen.
Valmista näin:
Laita kaikki ainekset paitsi vesi syvään astiaan ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää nestettä ja jatka poraamista kunnes seos on halutun paksuista.
Tämän salaatin kruunasi vielä omat alfalfan idut, joita idätän usein talvisin ruokia piristämään. Mikä on sinun salaattikulho reseptisi?