Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Säilötyt porkkanat

Säilötyt ja hapatetut vihannekset osuvat makuuni, erityisesti hapankurkku ja -kaali. Silloin tällöin, kun kurkkua tai kaalia ei jääkappista ole sattunut löytymään, olen hapattanut esimerkiksi porkkanaa.

Hapansäilöttyjä vihanneksia voi tehdä monella tapaa. Yhtenä esimerkkinä hapankaali, jossa kaali siis säilötään puristelemalla irronneseen nesteeseen. Tällä kertaa käytössä oli kuitenkin vielä helpompi metodi. Paloitellut porkkanat eivät vaadi vaivaamista, kun ne säilötään suolattuun ja kiehautettuun veteen.

Hapanporkkanat
1l vettä (lähdevettä tai kiehautettua hanavettä)
30g karkeaa merisuolaa
500g porkkanoita

  1. Kuori porkkanat, poista kannat ja leikkaa tikuiksi.
  2. Kiehauta vesi, lisää suola ja jäähdytä.
  3. Lado porkkanat puhtaaseen purkkiin ja kaada suolattu vesi niiden päälle.
  4. Jätä suljettu purkki viikoksi huoneenlämpöön pimeään paikkaan, jonka jälkeen sen voi siirtää jääkaappiin ja hapanporkkanat ovat valmiita.

Hapattamisvaiheessa kannattaa varmistaa, etteivät porkkanat pääse nousemaan nesteen pintaan. Pisimmät porkkanatikut voi esimerkiksi asetella purkkiin viistosti siten, että ne estävät muita porkkanatikkuja nousemasta. Purkkiin voi myös virittää jonkin painon. Muista avata purkkia muutaman kerran viikon aikana, ettei paine kasva liikaa. Liemen pintaan saattaa ilmaantua vaaleaa vaahtoa, mikä on aivan normaalia. Lusikoi vaahto pois. Porkkanat ovat hyviä ja syötävissä, jos liemi maistuu ja tuoksuu vielä hyvälle.

Seuraavalla kerralla sitten niitä kurkkuja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?