Hankin jo jonkin aikaa sitten ison ruukun rosmariinia ja olen käyttänyt sitä aikalailla kaikessa, paitsi makeassa ruoassa. Pitkästä aikaa teki kuitenkin mieli mantelipiirakkaa ja muistin, että olen jossakin matkustellessa maistanut makeaa, oliiviöljyllä ja rosmariinilla maustettua piirakkaa. Päätin siis kokeilla, mitä tästä yhdistelmästä syntyisi.
Hyvänä sivuseikkana, kannattaa nyt hankkia se iso ruukku esimerkiksi rosmariinia ja antaa kasvaa valoisalla paikalla, vaikkapa keittiön ikkunan alla. Yrtistä voi näin olla iloa koko kesäksi. Käyttämäni rosmariini on Lindroothin puutarhasta ja tämän löysin Stockmannilta.
Mantelipiirakan tapaan taikinaan eksyi teitysti mantelijauhoja ja spelttivehnäjauhoja. Jos piirakasta haluaisi todella hienon illan tarjottavan, niin kostuttaisin valmiin, jäähtyneen piiraan manteliliköörillä ja tarjoaisin sen hunajajäätelön kera. Toisaalta piirakka toimii hyvin vähän arkisempanakin herkkuna, vaniljakastikkeen kera.
Rosmariinipiirakka
Tarvitset:
2 kananmunaa
100g ruokosokeria (noin 2dl)
65g spelttivehnäjauhoja (noin 1dl)
65g mantelijauhoja (noin 1dl)
50g oliiviöljyä (noin 1/2dl, mieluiten miedon makuista oliiviöljyä)
3g leivinjauhetta (1/2tl)
4 rosmariinin oksaa
Valmista näin:
Nypi rosmariinin varsista havuset ja leikkaa pieneksi. Säästä muutama oksan kärki koristeeksi piirakan pintaan.
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Yhdistä toisessa kulhossa leivinjauhe, mantelijauho ja spelttivehnäjauho. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon, lisää myös oliiviöljy ja silpottu rosmariinin. Nostele massa sekaisin ja kaada se uunivuokaan. Laita pintaan rosmariinin nuput ja halutessa vielä loraus oliiviöljyä.
Paista piirakkaa 165 asteessa 30-40 minuuttia. Valmis piirakka on pinnasta kauniin värinen ja kevyesti painaessa kakun pinta joustaa takaisin. Tämä piirakka sai seurakseen hiukan vaniljakastiketta ja vielä tipan oliiviöljyä.
Tosi jännä piirakka, jota on ihan pakko kokeilla. Rosmariini on niin hyvää, kivat raaka-aineet muutenkin.
Hei Sari,
Kiitos että tykkäsit 🙂