Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Riisivertailu ja riisin keitto-ohje

Riisi on ehkäpä yksi vanhimpia viljelyskasveja ja sitä syödäänkin ympäri maailmaa, myös maissa, joissa riisiä ei edes kasva. Japanissa, Kiinassa ja Koreassa riisinkeittimet ovat todella käytettyjä johtuen vaivattomuudesta ja tasalaatuisesta lopputuloksesta. Suomessa riisiä keitellään kattilassa ja useimmiten överiksi. Riisiäkin on monta sorttia käyttötarkoituksen mukaan. Tällä kertaa perehdyn markettien edullisiin jasmiiniriiseihin ja vertailen näitä keskenään.

Jasmiiniriisi on pitkäjyväinen riisilajike ja se tulee alunperin Thaimaasta. Sitä käytetään erityisesti Thaimaan lisäksi myös Kiinassa ja Vietnamissa. Nämä kaikki vertailun riisit tulevat myös Thaimaasta.

Thai Jasmin Rice, Golden Sun, Lidl 2,20€
Jasmiiniriisi, Rainbow, S-Market 2,15€
Jasmiiniriisi, K Menu, K-Market 1,99€

jasmiiniriisi

K-Marketin riisi oli edullisin, mutta tarkemman tutkiskelun jälkeen huomasin, että kyseessä on laatua ”broken rice” eli rikkoutunut riisi. Tätä myydään ulkomailla usein bulkkina tai noin puoleen hintaan verrattuna ehjään riisiin. Rikkoutuneella riisillä on tosin omat hyvät puolensa – se keittyy nopeammin ja imee rakenteensa takia enemmän makua. Se menee keitettäessä helposti mössöksi, ja ominaisuutta voidaankin hyödyntää joissakin ruokalajeissa.

S-Marketin ja Lidlin riisit olivat käytännössä aika samaa tasoa ja kypsennyksen jälkeen niissä tuoksuu miedosti jasmiiniriisille ominainen tuoksu, muttei niin vahvana, että sitä voisi verratta tasokkaampiin riiseihin. Maku oli kaikissa näistä verrokeista hyvin samanlainen, miedon makeahko, rikkinäisessä riisissä ehkäpä muita miedompi. Oman kokemukseni mukaan parhaat riisit löytää Suomesta etnisistä marketeista perusruokakauppojen sijaan. Riisi voi olla todella edullista, jos ostaa esimerkiksi 10kg säkin etnisestä marketista, kilohinta laadukkaalla jasmiiniriisillä voi olla vain 1,5€/kg.

Kotimaisien markettien jasmiiniriiseissä ei siis ole suurempia eroja. Hintaluokka ja makuvivahteet ovat kaikissa kutakuinkin samat ja on hyvin todennäköistä että nämä kaikki riisit tulevat Thaimaasta samalta alueela, vaikka en tästä voikaan olla täysin varma.

Seuraavaksi mennään itse riisin kypsennykseen. Rikkinäisen riisin kohdalla keittoaika on noin 2 minuuttia vähemmän.

Riisin keitto-ohje

Tarvitset:
2 osaa nestettä
1 osa riisiä (tässä yhteydessä markettien jasmiiniriisiä)

Valmista näin:
Liota riisiä 10-20 minuuttia ja huuhtele riisi hyvin. Laita riisi kattilaan ja mittaa vesi päälle. Keitä hiljalleen 10 minuuttia ja nosta levyltä. Laita kansi päälle ja anna riisin höyryyntyä rauhassa noin 10 minuuttia.

Olen kokeillut veden sijasta nesteenä myös tomaateista lingottua kirkasta mehua ja sillä sain itseasiassa aika hyvää riisiä. Vastaavasti riisin voi keittää makuliemessä tai vaikka mausteiden kera. Yleensä Kiinassa tai Intiassa ei lisätä suolaa riisin keitinveteen koska riisissä on itsessään aika hyvä aromi ja maku, ellei sitten kyseessä ole ö-luokan riisi.

Tällä kertaa riisi sai seuraksi sienisemmän kastikkeen ja parsakaalia. Jos riisille kaipaa vaihtelua niin kokeile kukkakaaliriisiä.

riisin keittäminen

0 vastausta

 1. Itse sain tälläisen, kun keskustelin riisinkeitosta filippiinläisen kanssa, heille riisi on pääosa ravinnosta ja jopa mc donalds tarjoaa riisiä.

  1. Huuhtele riisi kylmällä vedellä ja pese kunnes irtotärkkelys on lähtenyt
  2. Anna sen liota noin 10 min kattilassa ennen kuin alat keittää riisiä
  Ja ei litratolkulla keitinvettä suhde noin 2.5 dl riisiä /3 dl vettä
  3. Keitä noin 10 min, ravistele mutta älä sekoita, anna kannen olla päällä
  4. Lisää 1 vajaa rkl öljyä riisiin ja sekoita
  5. Jätä riisi kattilaan liedelle, ota lämpö pois, noin 10 minuutiksi
  6. Nyt riisi on valmista !!

  1. Hei Tiina, hieno ohje 🙂
   Mitä riisiä Filippiineiltä syödään?
   Aika lähelle samantyyppinen ohje kuin mullakin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?