Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ravintola Maannos

Suomalaisten raaka-aineiden käyttö ravintoloissa on jokseenkin haastavaa. Varsinkin kasvisten osalta. Jotta niitä olisi käytettävissä ympäri vuoden, se vaatii työstämistä, suunnittelua ja säilömistä. Nyt Helsingissä on kuitenkin ainakin yksi ravintola, jossa kaikki raaka-aineet suolaa lukuunottamatta tulevat Suomesta. Kitchen & bar by Maannos on tänä keväänä Helsingin telakkakadulle auennut ravintola, jossa ruoka pääsee todellakin yllättämään.

Kitchen & bar by  Maannos
Sijainti: Telakkakatu 5, Helsinki
Hinta: lounas 9,5-10,40 €  ja illallismenu 38 €

Tämä osa Helsinkiä tuntuu oikein pukkaavan uuttaa ravintolaa toisen perään. Törmäsin Maannokseen Facebookin kautta, otin yhteyttä ja varasin pöydän. Perjantai-illat ovat tunnetusti hyviä kauppapäiviä ravintoloille ja silloin olimme mekin liikkeellä.

Maannoksen ideologiaan kuuluu vahvasti kotimaisuus, ekologisuus, kestävä kehitys ja innovointi. Näillä arvoilla on nykypäivänä merkittävä rooli, mutta niiden säilyttäminen ei ole kovin helppoa. Maannoksen kohdalla ne eivät kuitenkaan jää sanahelinäksi. Menu koostuu pitkälti kasviksista (juurikin niistä suomalaisista) ja se on rakennettu hyvin eri tavalla kuin normaalisti olisi tottunut. Pöytäseurueen kesken jaettava kasvismenu koostuu erilaisista pienistä palasista. Nälkäisin voi ottaa lisäksi lihaa tai kalaa alku- ja pääruokien kanssa. Eli lisäkeideologia on ikäänkuin käännetty päälaelleen! Me tykkäämme muutenkin jakaa isot menut puoliksi, ja siihen tämä oli juuri passeli.

Aamupala kattaus

Munakokkelia, talon limppua & piimävoita, sultsiina sekä tomaattikeitto ruokahalua herättämään. Tämä oli mielestäni erittäin suomalainen kokonaisuus.  Rakenteissa ja mauissa oli tiettyä perinteisyyttä ja rouheutta. Samettisen sileä munakokkeli suorastaan suli suuhun.

aitoa arkiruokaa on paras

maannos menu

Yleinen haaste pitkissä menuissa on se, että monessa annoksessa on liikaa samankaltaisuutta. Tässä ei sitä ongelmaa todellakaan ollut, vaan kaikissa annoksissa oli sopivasti yllätyksellisyyttä ja omalaatuisuutta. Alkuruokana oli maa-artisokkaa, sekä lisänä siihen myös tartar sekä lohta. Tässä kohtaa vuotta, kun saatavilla ei ole vielä runsaasti tuoreita vihanneksia, oli menussa paljon myös säilöttyä. Itsellenihän tämä passasi paremmin kuin hyvin, sillä fermentoidut kasvikset ovat suurta herkkuani.

syötävät kukat

maannos pääruuat

Pääruokakokonaisuus koostui paahdetusta kaalista, ohratosta, kolmella eri tapaa valmistetuista porkkanoista sekä hiillostetuista palsternakoista. Maut olivat tässä kokonaisuudessa erittäin kohdallaan ja rakenteita oli enemmän kuin tarpeeksi. Näistä molempien meidän suosikki oli hiillostettu palsternakka, jossa oli todella syvä, paahteinen maku. Mustatorvisienet ja voimakas liemi kruunasivat palsternakat. Mainittakoon myös, että juomani vadelmaolut oli myös erittäin hyvä valinta näinkin paahtuneiden makujen seurana.

villiyrttijäätelö

Värikkäiden ja täyteläisten alku- ja pääruokien jälkeen tuli vielä pieni ja nöyrä jälkiruoka. Jäätelö oli toki hyvää, mutta tässä kohtaa olisin kaivannut vielä vaikka toisenkin pienen makean. Nyt menu päättyi ehkä liian äkisti yhteen pieneen annokseen.

Vaikka ateria koostui pitkälti kasviksista, oli ruokaa silti lisukkeiden kanssa niin paljon, ettei jaettaessakaan jäänyt näkä. Kasvisruoan ystäville tätä ravintolaa voi erittäin lämpimästi suositella – mutta valmistaudu yllättymään!

Kehitettävää

Jälkiruoka oli tosi hyvä, mutta ehkä aavistuksen pieni muuhun menun kokoon nähden. Ehkä tässäkin olisi voinut tulla pari pientä jälkkäriä noudattaen menun muuta linjaa?
Näkisin myös, että jokin rauhoittava villiyrttihauduke tai -uutos olisi ollut loistava päätös aterialle.

Kehuttavaa

Maannos oli kaikkea muuta kuin perinteinen ja tavallinen, annokset olivat äärimmäisen mielenkiintoisia.
Kasvisruuan taso oli omalla levelillä, vegeherkuttelian must visit!
Maut oli kohdallaan enkä todellakaan lähtenyt nälkäisenä.
Kotimaisuus niin ruuassa, miljöössä kuin musiikissa

maannos fine dining

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?