Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Rapeita lisäkkeitä | Puffattu kvinoa ja kuivatut oliivit

Ruoan rakenteet ovat mielestäni yhtä tärkeitä kuin tuoksut ja ulkonäkökin. Tällä kertaa perehdyn muutamaan lisäkkeeseen, joista ainakin itse saan mukavasti rousketta ja rakennetta esimerkiksi salaatteihin, alkuruokiin tai vaikka aamupalaan. Otan välillä eväiden mukana puffattua kvinoaa tuomaan ruokaisuutta eväsrasioihini. Tämä on mahdollista, koska puffattu kvinoa ei vaadi kylmäsäilytystä ja säilyy hyvin suljetussa astiassa.

Varsinkin evässalaateissa rakenteet saattavat  kärsiä säilytyksen aikana, joten käytän viimeistelyyn pähkinöitä tai vaihtelun vuoksi puffattua kvinoaa.

parsaevas3

Puffattua kvinoaa tein myös vegaanisia konvehteja varten, sillä se antaa kivan pähkinäistä ja paahteista makua. Tämä kvinoaohje on yksinkertainen, mutta se voi yllättää valveutuneemmankin kokkaajan.

Puffattu kvinoa

Tarvitset:
1dl kvinoaa (esimerkiksi SunSpelt toimii tässä)
vettä

Valmista näin:
Liota kvinoaa runsaassa vedessä yön yli ja huuhtele seuraavana päivänä huolellisesti. Jätä kvinoa kuivumaan siivilään hetkeksi, jotta siihen jää mahdollisimman vähän kosteutta.

Kuumenna valurauta- tai hiiliteräspannu ja paahda kuivalla pannulla kvinoaa, kunnes se pamahtaa paksuksi (:D). Paahda kvinoaa erissä tai se ei puffaannu.

Valmiina käytän puffattua kvinoaa esimerkiksi jogurtin seassa, granolassa, salaatin päällä koristeena ja rakenteena. Tästä voi myös siirapin avulla tehdä keksipatukoita tai vaikka riisikakkujen kaltaisia kvinoakakkuja. Valmiiksi puffattu kvinoa säilyy ilmatiiviissä astiassa kuukausia, mutta uskon vahvasti että kaikki tulee syötyä jo viikoissa.

kvinoa ohje

Haluan nostaa esille myös toisen rakennetta ja makua tuovan pikkulisän, kuivatut oliivit.

Kuivatut oliivit

Tarvitset:
1-2dl kalamata oliiveja (esimerkiksi Filos, on laadukasta)

Valmista näin:
Siivilöi oliivit liemestään ja leikkaa pieneksi. Nosta oliivit keittiöpyyhkeen päälle ja purista niin paljon nesteestä pois kuin suinkin mahdollista. Levitä oliivit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paahda uunissa 160 asteessa 30-40 minuuttia ja sammuta uuni tämän jälkeen. Kun uuni jäähtynyt, oliivien pitäisi olla kuivunut. Nämä oliivit voi sormin murustaa heikaksi ja silloin niillä voi koristella annoksia.

Käytän kuivattuja oliiveja tuomaan vinegrettiin makua, salaattiin rakennetta ja leipään vivahteita. Tämä kuivattu oliivi säilyy ilmatiiviissä astiassa kuukauden päivät, mutta söin nämä loppuun muutamassa viikossa.

Kokeile myös esimerkiksi mustia oliiveja, niin saat tummempaa murua. Itse pidän kalamata oliivien mausta ja siksi suosin niitä.

puffattu-kvinoa3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?