Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kombulevä | Harvinaista herkkua suomessa

Sain viime viikolla käsiini tuoretta levää Arvo Kokkoselta. Tarkoituksena oli kokeilla testierä kombulevää, miten se toimii ja minkä laatuista tavaraa on kyseessä. Selaisin netin syövereitä ja muutamaan otteeseen löysin kombuun käärittynä kaikkea kalasta lihaan. Pakkasesta löytyi sopivasti possun sisäfilee, jolla ei ollut muuta käyttöä, joten eikun sulamaan.

Mitä kombulevä on?

Kokeneempi keittäjä tai ruokaharrastaja on saattanut kuulla kombulevästä, mutta Suomesta tätä on vaikea saada. Aasialaisista marketeista löytyy kuivattua levää, mutta aina ei ole täyttä selkeyttä, mikä levä on kyseessä.

Kombua käytetään aasialaisessa keittiössä perinteisesti liemissä. Tosin nykyään kombua voi löytyä niin salaatista kuin jäätelöstäkin. Kombussa on happamuutta ja umamin makua, omaan makuuni se lähinnä suolaista lihalientä muistuttavaa. Tämä saamani tuorelevä oli hyvin suolattua ja ihan jääkaappitavaraa. Säilyvyys on kuulemma puolisen vuotta johtuen hyvästä suolasta.

Tässä levässä on myös kohtuullisen hyvät ravintoarvot, ja se sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja (esim. Fineli).

Paketissa oli neljää eri levää joista siis yksi oli tätä kombua.

Leväpossua aasialaisittain

Tarvitset:
1 possun sisäfilee (n. 800g)
30 cm pala kombulevää*
2rkl soijakastiketta
2rkl öljyä
1 minipurjo
hiukan öljyä paistamiseen

Valmista näin:
Kuumenna pannulla öljyä ja poista sisäfileestä kalvot. Paista pannulla hyvä pinta sisäfileelle, nosta pannulta ja kääri pintaan kombulevä suoloineen. Leikkaa purjo pieneksi ja laita kaikki ainekset uunivuokaan.

Paista 150 asteessa 20 minuuttia, minkä jälkeen anna vetäytyä jäähtyneessä uunissa tai folion alla 10-15 minuuttia. Leikkaa possu viipaleiksi ja koristele vuuassa olevalla liemellä.

Levästä irtoaa todella hyvin suolaa, joten possua ei erikseen tarvitse suolata.

Tarjoilin tämän riisin ja sokerikurkkujen kera. Myös maapähkinämuru sopisi tähän annokseen hyvin. Jos sinua alkoi kiinnostamaan tuorelevä niin kannattaa kokkoselta kysellä.

*Tuote saatu blogin kautta

Tuoretta suolattua levää possun sisäfileen päällä. 😅 Fresh seaweek with pork tenderloin, so good 😊 Tuoretta levää kannattaa kysellä #arvokokkonen :selta

Henkilön kokki 🍴 keittäjä 🍾 kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

 

 

Kombu

0 vastausta

 1. Tuoretta kombua ei ole kyllä tullut vastaan! Olisi hienoa päästä joskus maistamaan, ehkä markkinat vielä suurenee 🙂

  Oon kyl ite huomannut että aasialaisissa kaupoissa ja ihan joissain Ruohonjuuri tms. tyylisissä kaupoissa on kuivattuna myynnissä ihan kombu nimellä ja sen tunnistaa aika hyvin siitä hajusta/mausta että se on kombua eikä jotain muuta (ymmärtääkseni ainakin). Mutta toki kaikkialla ei ole hyvät valikoimat, voi olla että itselle sattunut vain tuuria kohdalle.

  1. Moikka Jenni,

   Hieno jos olet löytänyt tätä levää. Ite törmään aika usein kuivattuun wakameen tai goma levään. Toisaalta Ehkä minun pitäisi katsoa astetta tarkemmin 🙂

  1. Terve Sari,

   Joo tää kombu on jännää tavaraa mutta jos saat samassa muodossa kuin minä niin se on sit tosi suolasta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?