Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Porvooon elämykset osa 4 – Zum Beispeil

Tähän mennessä odotukset ja kriittisyys on vain kasvanut Porvoon suhteen. Tällä kertaa on kyseessä neljäs Elämys ja olenkin yksin liikenteessä. Kohteena on ehkä parhaalla sijainnilla oleva Zum Beispiel. Tämä vaikuttaa ulkoa katsottuna modernilta eloisalta bistrolta ja sitähän se oli kun sisäänkin astuin.

Yleisesti, korkea katto ja hiukan ambient tyyppinen valaistus tekee tilaan eräänlaisen kauppahalleista tutun fiiliksen. Tarjoilia nappaa mukaansa ja vie pöytään, palvelu on suhteellisen saumatonta vaikka kyseessä onkin isohko ravintola. Ruokalistalla komeilee Välimerellisiä alkuruokia, pastoja, burgereita ja jäätelöä. Toki oli siellä paljon muutakin mutta nämä mainitsen lähinnä sillä ajatuksella että tarjoilia kertoi niiden liikkuvan parhaiten. Kun hetken pohdin ruokalistaa ja hintaluokkaa, on tämä selkeästi perhe ystävällinen ravintola, joka on tietenkin poikkeus aiempiin porvoon elämyksissä vierailtuihin kohteisiin.

Hetken mietin mitä tilaisin mutta lopulta päädyin tarjoilian suositukseen. Scampeja alkuun, kanaa pääruuaksi ja suklaakakkua jälkiruuaksi. Kuulostaa ehkä perinteiseltä mutta katsotaan tarkemmin kun annokset saapuu.

porvoon paras leipä
Leipäpöydän antimia, jotka on selkeästi huolella valmistettuja

Leipäpöytä
Tämä ravintolan ehdoton vahvuus on voimakas intohimo leipään. Käytännössä joka päivä leivotaan tuoretta leipää, jotta leivän taso pysyy korkeana. Tarjolla oli tällä kertaa kuminaleipää, saksalaista tummaa leipää, kuminapatonkia ja foccaciaa. Levitteiksi löytyi lukuisia premium oliiviöljyä, voita ja makusuoloja. Tarjoilia avasi myös ajatusta että yksi syy miksi lounastoiminta pyörii kuin rasvattu on juurikin tasokas tuore leipä. Toki, näin iltasellakin leipää on tarjolla ja sitä saa kaikkien annoksien kanssa.

Scampit (Ballaró 14€)
Yleisesti rakastan mereneläviä vaikka olenkin kalalle allerginen. Valkosipuli, chili, sitruuna jne.. olivat kaikki tässä vakio makuina. Hiukan mangososeen tyyppinen kastike scampien pinnassa maistui kohtuullisen hedelmäiselle, eikä valkosipulikaan ollut kitkerää. Sanoisin annoksen olevan yksinkertaisuudessa briliantisti tehty, kun ravun oma olemus tulee esiin, vaikka seurassa onkin näin paljon makuja, on kokilla ollut paljon tarkaavaisuutta annosta tehdessä.

porvoo ravintolat

Kanaa (Malin I skogen 22€)
Salaatti voisi olla jonkun makuun rohkea valinta mutta sanoisin että tämän kohdalla kyse on käytännöstä. Vaikka asettelu ei ehkä ole paras mahdollinen on tämän salaatin sisältö aika kiva. Tattia, foccaciaa, pekaanipähkinää, vuohenjuustoa, broileria, ananas, meloni, puolukoita, salaattisekoitusta ja hunajaa. Kun tähän yhdistää runsas leipäpöytä erikoisineen suoloineen ja oliiviöljyineen, on tämä annos yksinäänkin aterian veroinen.

Porvoon paras burgeri

Burgeri (Don tommasino 23€)
Yleisesti se että talo leipoo oman leipänsä ja hampparinkin kuoret, kertoo jotain tuotteiden takana olevasta intohimosta. Hiiligrillissä paistettu luomu jauhelihapihvi, kauniin ruskeat ranskan perunat, säilötyt chilit ja pikkuisen hapokas chilimajoneesi olivat loistokas kombo. Mehukkuus, yhdistettynä hiukan hapanjuurileipä luonteiseen kuoreen, tekee tästäkin aika vastustamattoman. Annoksen kivana pienenä yllärinä tulee lisäke salaatti, joka voi tuntua pieneltä ja vähäpätöiseltä, mutta kun pohdin iltaa jolloin vetäisin hampparin ja oluen, ei se salaatti olisi huono veto annoksen seurana.

porvoon paras edullinen ravintola

Lämmin suklaakakku pistaasijäätelö (7,5€)
Hetken sain ihmetellä ennenkuin päädyin tilaamaan tämän. Olin nimittäin jo aika täynnä mutta sitten taas, eihän jälkiruokaa voi väliin jättää. Annoksen tilattua, tarjoilia kertoi että menee hetki, suklaa kakku paistettaan tilauksesta. Pöytään tullessa, suklaakakku oli lämmintä ja pehmoista, olematta kuitenkaan polttavan kuumaa. Seurana ollut pistaasijäätelö antoi erittäin vahvan kuvan jäätelöiden takana olevasta osaamisesta, tehdäänhän nekin talossa.

Pienen keskustelun jälkeen, otin vielä hiukan teetä ja tarjoilia kertoi yleisesti ravintolasta. Alkujaan yritys teki vain cateringia mutta ajan saatossa avautui lounaspaikka, jonka toiminta eteni iltaan asti ja nykyään kesällä ravintolalla on jäätelökioskikin. Tällä hetkellä asiakaspaikkoja on reilu 150 ja esimerkiksi lounaalla voi olla niin täyttä että tila on loppu. Suuresta menekistä johtuen, ravintolalla on 200m päässä valmistelukeittiö, jossa tehdään suurinosa ravintolan esivalmisteluista, kuten leipä ja jäätelö.

Tavallaan isot annokset ja perhe ystävällinen hinnoittelu tekevät tästä paikasta helposti lähestyttävän ja jokaisen budjettiin sopivan. Mitkä on sinun mietteesi Zum Beispielistä? kerro se kommenttikentässä 🙂

Zun beispiel kokemukset
Jäätelöä oli useampaa sorttia ja nekin vaihtelevat kohtuullisen usein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?