Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Porkkanakakku – Historiallinen leipomus?

kotitekoinen porkkanakakku

Ihan moni ajattelisi että porkkanakakulla olevan monipuolinen historia. Itseasiassa, ihan ensimmäiset havainnot porkkanaan liittyvästä leivonnasta on ollut vuodelta 1591 jolloin kyseessä porkkanavanukas jossa on ollut lihan lisäksi useinpia monilla tuttua ainesosia nykypäivän porkkanakakusta. Sittemmin ranskassa 1800 luvun puolella on ollut makeita leivonnaisia joissa on käytetty nimenomaan porkkanaa tavanomaisten leivonnaisten joukossa ja 1900 luvun alkupuolella porkkanakakku oli varsin suosittu jälkiruoka sweitsissä jossa sitä tarjottiin yleisesti lastenjuhlissa. Koska porkkana on itseasiassa todella makea, on sitä käytetty sokerin sijaan varsin paljon. Esimerkkinä, toisenmaailman sodan aikaan englannissa, kun sokeria säännösteltiin, porkkanakakusta tuli todella suosittu jälkiruoka leivonnainen.

Sittemmin porkkanakakusta on tullut niin kansainvälinen ilmiö että nykyään sitä löytyy lähes jokaisesta maailman kolkasta erilaisilla kuorrutuksilla. Mitenkä porkkanakusta on tullut suomessa suosittu? luulen että villitys on lähtenyt ruotsista ja sittemmin ajautunut suomee, niinkuin mokkapalojen ja mutakakunkin kohdalla.

porkkanakakku resepti

pehmeä porkkanakakku

200g voita
3 kananmunaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1rkl leivinjauhe
1rkl kaneli
1tl suolaa
5 porkkanaa

Sulata voi ja nosta sivuun. Kuori ja raasta porkkanat ja laita sivuun.
Yhdistä jauhoihin suola, leivinjauhe ja kaneli. Vaahdota sitten kanamunat ja sokeri. Siivilöi joukkoon jauhot, lisäää jäähynyt voi ja porkkanaraaste. Nostele nopeasti sekaisin. Voitele leivinpaperilla vuorattu kakkuvuoka ja leivitä se. Kaada sitten taikina siihen ja paista 175 asteessa n.45 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä ennen vuuasta irroittamista. Tämän jälkeen voit kuorruttaa sen halutessa.

Kuorrute

100g voita
1pkt tuorejuustoa
1dl sokeria
1tl vaniljaa

Sekoita tuorejuuston rakenne pehmeäksi sokerin ja vaniljan kera ja lisää sen jälkeen huoneen lämpöinen voi. Sekoita ja kuorrutteesi on valmis. Käytä vaikka porkkanakun päällä.

porkkanakakku ohje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?